Dostupni linkovi

SAD zabrinute međuetničkim odnosima u Makedoniji


Nikola Gruevski i Hilari Klinton u Vašingtonu, 16. februara 2011
Nikola Gruevski i Hilari Klinton u Vašingtonu, 16. februara 2011
Američki potpredsednik Džozef Bajden i državni sekretar Hilari Klinton u sredu su u susretu sa makedonskim premijerom Nikolom Gruevskim istakli važnost, ali i izrazili zabrinutost u vezi vladavine prava, slobode medija i međuetničkih odnosa u Makedoniji, saopšteno je iz Bele kuće.

“Državni sekretar je je isto tako ponovila našu nadu da će Makedonija i Grčka rešiti dugotrajni spor o imenu sa ciljem da Makedonija napreduje ka NATO-u i da ispuni evroatlantske aspiracije”, naveo portparola Stejt Departmenta Filip Krouli.

Nikola Gruevski i Džozef Bajden, u Bijeloj kući, 16. februara 2011, na sastanku još: Martin Protogjer, Antonio Milošoski, Zoran Jolevski, Filip Gordon, Filip Rajker
To što je Amerika izrazila zabrinutost, smatraju eksperti, znači da najzabrinutija treba biti Makedonija.

Kada takva zemlja otvoreno priča o vašim problemima, to znači da mnoge stvari treba menjati, kaže nekadašnji ambasador Mahi Nesimi.

“Obično diplomati to ne kažu javno, a ovo što je bilo izneto zaista treba da zabrine sve nas, naročito vladu”, ocenjuje Nesimi.

Univerzitetski profesor Stevo Pendarovski je zabrinut zbog toga što i posle razgovora u sredu premijer priča ‘samo o lepim stvarima’.

“Nisam ubeđejen da će ova zabrinutost Vašingtona naići na praktičnu primenu u politikama, a i sama reakcija premijera posle susreta govori da je on video samo lepu stranu, a takvih lepih stvari je očigledno bilo veoma malo”, navodi Pendarovski.

Premijer Nikola Gruevski je izjavio da je najveći deo razgovora bio vezan za pitanje o imenu makedonske države i da je stav Amerike da Makedonija i Grčka trebaju sami rešiti problem, a ne samo da očekuju pomoć sa strane.
XS
SM
MD
LG