Dostupni linkovi

Nimic u Skoplju


Skoplje
Skoplje

Specijalni posrednik Ujedinjenih nacija u sporu između Makedonije i Grčke o imenu Metju Nimic danas u Skoplju se sastaje sa šefom diplomatije Antoniom Milošoskim, a sutra će biti primljen od predsednika države Gjorga Ivanova i premijera Nikole Gruevskog.

U Skoplju ću pažljivo čuti stavove makedonske strane, da bi mogli postići napredak u pregovorima, izjavio je Nimic za makedonsku džavnu televiziju pre dolaska. Raniji ministar spoljnih poslova, profesor Denko Maleski kaže da bi umesto odvojenih susreta bilo normalnije da pregovarač ima razgovore sa jednim predstavnikom makedonske strane, ili sa svima zajedno.

“Ovo dokazuje da vladajuća struktura u Makedoniji još uvek nema izgrađen zajednički stav oko nužnosti za kompromis.”


I raniji premijer, a sada poslanik opozicionog Socijaldemokratskog saveza, Vlado Buckovski smatra da odvojeni susreti državnog vrha sa Nimicem šalju lošu poruku:

“Mislio sam da ranije, zbog razlika između Gruevskog i tadašnjeg predsednika države Crvenkovskog, ima logike da ne bude zajedničkih susreta. Ali ono što se sada događa, ostavlja utisak da stvari nisu tako sinhronizovane kao što se mislilo da mogu biti u trenutku kada je apsolutna vlast u rukama VMRO DPMNE."


Sa druge strane, poslanik vladajuće VMRO DPMNE Ilija Dimovski kaže da Makedonija ima jasnu poziciju u vezi problema sa imenom

“Na odgovornim pozicijama imamo odgovorne ljude i smatram da Republika Makedonija već duži period ima jasne pozicije u sporu, bez obzira na mišljenja i tumačenja nekih takozvanih eksperata, koji su praktično pripadnici političke levice u Makedoniji, a često zloupotrebljavaju mogućnost da izlaze u medijima.”


Pre dolaska u Skoplje posrednik Nimic je izjavio da, ukoliko obe strane budu fleksibilne, rešenje se može naći do kraja godine. Posle dvodnevnog boravka u Makedoniji, Nimic putuje u Atini, gde će razgovarati sa šefom grčke diplomatije Dorom Bakojani i sa njihovim pregovaračem u ovom problemu Adamantiosom Vasilakisem.
XS
SM
MD
LG