Dostupni linkovi

Grčka kriza oseća se i u Makedoniji


Bitolja, Foto: Blagoja Kuzmanovski
Bitolja, Foto: Blagoja Kuzmanovski
Makedonski gradovi koji se nalaze u pograničnom regionu sa Grčkom, najviše osećaju ekonomsku krizu u toj zemlji. Prema podacima koje imamo, u Bitolju broj grčkih posetilaca je smanjen za 30 odsto u odnosu na period pre početka krize.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova kažu da je u decembru granični prelaz Medžitlija kod Bitolja prošlo oko 22.000 stranih državljana, većinom Grka, a u januaru ove godine ta cifra je oko 14.000.

Sve to negativno utiče na ekonomiju u ovom gradu, jer je smanjen i promet koji su pravili grčki državljani. Najpogođenija je čaršija gde su oni kupovali bukvalno sve, od voća i povrća, do mesa i toaletnog papira.

“Sada je slabije, ranije je bilo bolje. Grci su dolazili svaki dan, sada samo u subotu, u drugim danima ne dolaze. Kupovali su sve, povrće, luk, paradajz, kupus. Po četiri puna autobusa su dolazila, sada nema, pet - šest automobila najviše. Počeli su i oni da se cenjkaju. Ranije se uopšte nisu cenjkali, sada idu od tezge do tezge i traže jeftinije”, žali se jedan prodavac na gradskoj pijaci.
Bitolj

Prodavačica povrća s iste pijace, ima slično iskustvo:

“Bilo je bolje, imala sam više evra u džepu. Sada je slabije. Tada su uzimali po tri, četiri kilograma spanaća, sada da li će uzeti i po jedan. Dnevno pravimo promet tri, četiri evra od njih, inače smo uzimali i do 20, 30 evra, nekad i više.”

Isto je i u ugostiteljskim objektima.

“U pazarne dane - utorak, petak, oko ručka se osećala ta veća prisutnost Grka, a sada… jednom nedeljno ako uđe neko”


I zaposleni u menjačnicama kažu da su nekad imali i po 2.000, 3.000 evra prometa, a sada jedva po nekoliko stotina. Jedino se prisustvo grčkih državljana nije smanjilo toliko na benzinskim pumpama. Grci iz pograničnih regiona dolaze u Makedoniju da napune gorivo.

“Tamo je skuplje, evro i po je litar benzina, a kod nas je nešto više od evra. Na tome troše više, na benzinu.”

Promet nije opao i u bitoljskim zdravstvenim ustanovama. Grci još posećuju stomatološke i ginekološke ordinacije. Zubna proteza u Grčkoj košta oko 200 evra, a kod nas je oko 100, kažu zubari, dok je ginekološki pregled u Grckoj 25 evra, a u Bitolju oko deset.
XS
SM
MD
LG