Dostupni linkovi

Današnji susret Gruevski - Papandreu bez velikih očekivanja


Nikola Gruevski i Jorgos Papandreu sastali su se i u Briselu 29. oktobra
Nikola Gruevski i Jorgos Papandreu sastali su se i u Briselu 29. oktobra
Premijeri Makedonije i Grčke sastaće se danas u grčkom delu prespanskog regiona, gde se održava regionalni susret posvećen klimatskim promenama.

Razgovori dvojice premijera o bilateralnom sporu o imenu neće doneti ništa suštinski i spektakularno, ocenjuju skoro sve političke partije, eksperti i mediji u Makedoniji. I sam premijer Gruevski je izašao sa sličnim stavom:

“Ne očekujem da ćemo na tom susretu rešiti nagomilane probleme, nerešene 18 godina, ali očekujem da će on dati jedan pozitivan impuls u našim odnosima.”


On kaže da Makedonija pokušava da nadje rešenje spora sa Grčkom, ali da to ne zavisi samo od Makedonaca:

“Ono što zavisi od nas mi ćemo uraditi sa maksimalnim kapacitetom. Ali ono što zavisi od drugog, ne mogu garantovati. Uradićemo sve što možemo da ubedimo i drugog da udje u situaciju u kojoj ćemo zajednički rešavati problem.”

Opozicija sumnja da Makedonija može samo pokazanom dobrom voljom za kompromis dobiti datum za početak pristupnih pregovora sa Evropskom unijom do 7 decembra, kada zasedava ministarski savet Unije, već da će biti neophodne čvrste garancije da će rešenje problema biti nadjeno u nekoliko narednih meseci.

Generalni sekretar Socijaldemokratskog saveza Andrej Petrov ističe da je najbitnije za Makedoniju, ukoliko želi dobiti datum za pregovore, da suštinski, a ne deklarativno udje u pregovore:

“Do sada nije postojala volja za direktne i suštinske razgovore. S obzirom na to da je čitava vlast i odgovornost u rukama vlade i premijera Gruevskog, nadamo se da su oni svesni o istorijskoj šansi i odgovornosti koje imaju.”

Eksperti smatraju da je sutrašnji susret dvojice premijera najverovatnije dogovoren lobiranjem medjunarodne zajednice i da oni očekuju ono što je za početak dovoljno, odnosno pokretanje stvari sa mrtve tačke.
XS
SM
MD
LG