Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Makedonci brišu petokraku iz državnog grba


Grb Makedonije je stari grb SR Makedonije. Unutar grba se nalazi voda, koja predstavlja Ohridsko jezero, planina, koja predstavlja planine Makedonije, te sunce, kao nacionalni simbol.
Predlog o odstranjivanju petokrake sa državnog grba Makedonije je već podnet u parlamentu i očekuje se da će uskoro poslanici doneti odluku o promeni ovog simbola.

Vlada ovaj potez objašnjava namerom da se svetu pošalje signal da Makedonija raščišćava sa nekedašnjom ideološkom matricom, te da je Makedonija jedina zemlja iz nekadašnjeg istočnog bloka koja još uvek koristi stari socijalistički grb.

Očekuje se da će predlog sigurno proći glasanje u Sobranju, jer vladajuća koalicija ima dvotrećinsku većinu, a osim makedonskog partnera u vlasti VMRO DPMNE, i albanski partner, Demokratska unija za integracije, dala je saglasnost na predlog.

Osim reakcija udruženja boraca iz Narodnooslobodilačkog rata, koji su naveli da su se pod tom petokrakom borili za slobodu zemlje, opozicione partije imaju primedbe da sada nije vreme za takve predloge, jer postoje i drugi, mnogo veći problemi.

“Nije niti mesto, niti vreme da se ovo pitanje otvara. Sve važne stvari su nam definirane do kraja godine i sada otvarati ovo pitanje na ovakav način, mislim da može izazvati samo političke štete. Ovim predlogom Vlada samo želi da odvuče pažnju javnosti sa suštinskih problema, obzirom da nam predstoji izvestaj Evropske komisije o napretku Makedonije”, kaže Zoran Zaev, potpredsednik Socijaldemokratskog saveza.


Ideološki pogrešno i nedovoljno osmišljeno


Profesor Ljubomir Frčkoski ističe da petokraka nije ideološki simbol, kao što to kaže Vlada. Prema njegovim rečima, ovaj predlog je samo polukorak koji nije dovoljno osmišljen, a ideološki je pogrešan:

”Petokraka je ustvari dobar znak i ona predstavlja izraz novovekovnog humanizma, od Leonarda pa do sada. Nije izraz samo komunističke ideologije. I Italija ima na grbu petokraku, pa niko ne misli da je ona komunistička zemlja.”

Iz praktičnog aspekta, svako menjanje grba uzrokuje i promenu Ustava, kao i ličnih dokumenata gradjana, kaže Ivan Bimbilovski, ekspert ustavnog prava:

”Samim odstranjivanjem zvezde ne menja se simbolika grba, koji je napravljen na osnovu sovjetskih grbova. Tako da, sa petokrakom ili bez nje, ovo nije trajno, već samo privremeno rešenje.”

Heraldičari komentarišu da brisanjem petokrake Makedonija neće napraviti grb manje komunističkim. Oni sugerišu da se ne improvizuje sa parcijalnim izmenama, već da se uradi kompletno revidiranje državnog grba.
  • 16x9 Image

    Blagoja Kuzmanovski

    U novinarstvu je od 1993. kada počinje da radi u dnevnoj redakciji Makedonskog radija. Bio urednik i voditelj informativnih emisija. Od 2002. šef dopisništva RSE u Skoplju.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG