Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Makedonija spremna za nastavak dijaloga


Makedonci su na ulicama proslavljali positivan signal za pristupne pregovore
Inicijativa Metjua Nimica je pravovremena i može dati novi impuls intenzitetu uzajamnog dijaloga, ocenio je makedonski ministar spoljnih poslova Antonio Milošoski, komentarišući najavu medijatora u sporu između Skoplja i Atine, da će razgovori biti nastavljeni 16. novembra.

On je istakao spremnost makedonske strane da bude deo ovog procesa i da se dobrom voljom i konstruktivnim pristupom dođe do približavanja stavova, ili da se eventualno ostvari određeni napredak.

Milošoski nije direktno odgovorio da li se pitanje može rešiti do 7. decembra, što je kao rok postavila Evropska komisija u jesenjem izveštaju, kao uslov da bi se mogao precizirati datum početka pristupnih pregovora izmedju Makedonije i Evropske unije.

"Ne bi hteli da previše dižemo očekivanja. Mi možemo dati naš doprinos, ali ipak trebamo biti realistični i da shvatimo da je ovo jedan složeni spor i da treba dobre volje sa obe strane kako bi se stvar mogla pokrenuti prema napred. U Makedoniji postoji dobra volja za dijalog i smatram da je i primer Slovenije i Hrvatske dobar pokazatelj da bi sa direktnim kontaktima i susretima i većim pragmatizmom mogli uvesti novi duh uzajamnog poverenja, koji je neophodan da bi imali produktivni dijalog sa Grckom", izjavio je Milošoski.

Za sada nema informacija o tome da li će do 16. novembra biti zakazani neki konsultativni sastanci u državnom vrhu i takozvani liderski susreti, na koje insistiraju neke opozicione partije.

U Demokratskoj uniji za integracije, koalicionom partneru u Vladi, kažu da je najavljena runda razgovora veoma važna i da, ako do tada ne bude rešenja, barem treba zacrtati kakvo bi rešenje moglo da bude.


Neophodne konsultacije i politički konsenzus


Potpredsednik partije Dževad Ademi kaže da bi u ovom periodu bili potrebni međupartijski susreti i konsultacije, u interesu demonstriranja političkog konsenzusa oko ovog pitanja.

"U ovim odlučujućim trenucima koje kao država prolazimo do Samita ministara u decembru, mi još jednom trebamo pokazati našu spremnost kada je u pitanju evroatlantska perspektiva Makedonije, odnosno trebamo imati široki politički i etnički konsenzus u vezi ovog spora", kaže Ademi.

U opozicionom Socijaldemokratskom savezu kažu da neće inicirati nekakve konsultacije, nego će čekati nove trenutke i jasan stav Vlade oko koga će se moći razgovarati.

"Naš stav je poznat. Mi smatramo da u razgovorima trebamo učestvovati. Vreme i kredit koji su nam dati od Evropske unije treba iskoristiti na pametan način. U ovom trenutku teško možemo reći bilo šta, jer izjave koje dolaze od različitih predstavnika vlade su kontradiktorne", ističe Andrej Petrov, generalni sekretar partije.

Nova runda razgovora, zakazana za 16. novembar u Njujorku, dolazi nakon višemesečne pauze zbog parlamentarnih izbora u Grčkoj.

U međuvremenu je posrednik Ujedinjenih nacija u sporu Metju Nimic izjavio da je na stolu izneo dovoljno ideja da bi obe strane mogle početi kreativno razmišljati o nalaženju rešenja spora o ustavnom imenu Makedonije.
  • 16x9 Image

    Blagoja Kuzmanovski

    U novinarstvu je od 1993. kada počinje da radi u dnevnoj redakciji Makedonskog radija. Bio urednik i voditelj informativnih emisija. Od 2002. šef dopisništva RSE u Skoplju.

XS
SM
MD
LG