Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Preporučeno otvaranje pregovora Makedonije i EU


Nikola Gruevski i Olli Rehn tokom posete evropskog komesara Skoplju, u julu ove godine.
Evropska komisija je preporučila otvaranje pristupnih pregovora između Evropske unije i Makedonije, saopštio je u sredu u Briselu komesar za proširenje EU Oli Ren.

"Zemlja je napravila uverljiv napredak i suštinski se osvrnula na ključne reformske prioritete. Komisija smatra da zemlja zadovoljava kriterijume iz Kopenhagena i ovi elementi su joj omogućili da preporuči pregovore za članstvo", rekao je evropski komesar.

Ren je izrazio uverenje da će vlada u Skoplju shvatiti ovo kao veoma snažan podsticaj i ohrabrenje da konačno reši pitanje o imenu zemlje, koje je prisutno već 18 godina.

Istorijski dan za Makedoniju


Ambasador Evropske unije u Makedoniji Ervan Fuere je u sredu na pres konferenciji u Skoplju prezentovao izveštaj Evropske komisije o napretku Makedonije, a u toku dana je predao po jedan primerak ovog dokumenta predsedniku države Gjorgu Ivanovu i premijeru Nikoli Gruevskom.

Posle susreta sa Fuereom, Gruevski je pozdravio odluku Evropske komisije i istakao da je danas istorijski dan za Makedoniju i njene građane.

"Ovaj izveštaj je za naš putokaz za buduće korake i reforme koje ćemo preuzeti. Isto tako, mi znamo važnost izazova da se promovišu dobrosusedski odnosi i regionalna saradnja. U kontekstu spora o imenu sa Grčkom, Makedonija će aktivno i konstruktivno nastaviti razgovore pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija, sa ciljem nalaženja zajednički prihvatljivog rešenja", rekao je Gruevski.

Opozicija je takođe pozdravila izveštaj Evropske komisije.

Potpredsednik Socijaldemokratskog saveza Gordan Georgiev je istakao da davanjem preporuke, i pored primedbi u izveštaju, Brisel pokazuje da je važnija evropska budućnost makedonskih građana. S obzirom da je pitanje o imenu izdignuto na najviši mogući nivo, kažu u opoziciji, krajnje je vreme da premijer izađe pred makedonske građane i konačno najavi svoje buduće korake.

Inače, Makedonija je dobila status kandidata za članstvo u Evropsku uniju u decembru 2005. godine.
  • 16x9 Image

    Blagoja Kuzmanovski

    U novinarstvu je od 1993. kada počinje da radi u dnevnoj redakciji Makedonskog radija. Bio urednik i voditelj informativnih emisija. Od 2002. šef dopisništva RSE u Skoplju.

XS
SM
MD
LG