Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Nezvanični rezultati: Ivanov novi predsednik


Gjorge Ivanov

Gjorge Ivanov, kandidat vladajuće VMRO DPMNE je novi predsednik Republike Makedonije. Prema prvim nezvaničnim rezultatima iz Državne izborne komisije i iz partijskih štabova, u drugom krugu četvrtih predsedničkih izbora, Ivanov je dobio skoro duplo više glasova od svog protivkandidata

Ljubomira Frčkoskog iz opozicionog Socijaldemokratskog Saveza i osvojio petogodišnji mandat.

Veoma bitan podatak u nedelju je bio i procenat građana koji su glasali, jer je ustavni cenzus od 40 posto bio neophodan da bi izbori bili uspešni. Prema prvim informacijama, izlaznost glasača je bila oko 43 posto.

U 43 opštine i u Gradu Skoplju danas se odlučivalo ko će biti gradonačelnik, a u 8 lokalnih samouprava održao se prvi krug, jer je 22. marta glasanje bilo odloženo zbog nevremena. U 33 opštine odluka je doneta u prvom krugu, a skoro svi opštinski Saveti su izabrani pre dve nedelje, jer se o njima odlučivalo proporcionalnim modelom.

Glasanje je u nedelju bilo praćeno od strane oko 7 hiljada domaćih i medjunarodnih posmatrača, jer je demokratsko odvijanje izbora jedan od najvažnijih uslova za dalje napredovanje Makedonije ka Evropskoj uniji i NATO-u. Prema prvim izveštajima posmatrača, izbori su protekli u fer i demokratskoj atmosferi, a konačnu ocenu će dati posmatračka misija OEBS-a u ponedeljak.
  • 16x9 Image

    Blagoja Kuzmanovski

    U novinarstvu je od 1993. kada počinje da radi u dnevnoj redakciji Makedonskog radija. Bio urednik i voditelj informativnih emisija. Od 2002. šef dopisništva RSE u Skoplju.

XS
SM
MD
LG