Dostupni linkovi

Makedonska vlada svesna Bajdenovih poruka


Potpredsednik SAD Džozef Bajden

Makedonska vlada je svesna poruka koje je uputio američki potpredsednik Džozef Bajden, da je mesto Makedonije u NATO-u, ali da najpre treba rešiti spor o imenu sa Grčkom.

Iz vlade su izjavili da su pritisci spolja snažni, kao i da oni rade u smeru rešavanja spora, jer će se samo na taj način Makedonija brzž integrisati u Evropsku uniju i postati deo NATO-a.

Politički analitičari ocenjuju da je balkanska turneja Bajdena pokazatelj spremnosti Sjedinjenih Država da i dalje sarađuju sa zemljama u regionu. On nije posetio Skoplje, ali za vreme boravka u Sarajevu pomenuo je Makedoniju i njen spor sa Grčkom. To što nije došao ovamo, uopšte ne treba predstavljati problem, smatra bivši ministar spoljnih poslova Slobodan Casule:

"Amerikanci pokazuju jasnu volju i viziju o tome da konsolidacija Zapadnog Balkana i uopšte bezbednosna konsolidacija Evrope nije moguća bez učlanjivanja Makedonije u NATO."


Univerzitetski profesor Imer Ismaili kaže da je posetom Bajdena Amerika uputila poruku da neće više dozvoliti radikalizam i nacionalizam na Balkanu:

"Makedonija će opstati, a to je moguće samo uz podršku Sjedinjenih Američkih Država. Mi želimo da budemo ponosni, da budemo snažni, ali nemamo moći da to budemo. U globalnoj politici, kada ulaziš kao država, kao Republika Makedonija, slušaćeš šta ti naređuju drugi, ne možeš ti naređivati."

Profesor Jovan Donev takođe smatra da nedolazak Bajdena u Makedoniju ne predstavlja nikakav problem.

"Ne možemo na to gledati kao na preskakanje Makedonije ili ignorisanje. Kada imate strateškog partnera, s njim se možete gledati i u drugim prilikama i na drugi način. I tako ja tumačim to, a ne kao nekakvu promenu politike. Politika Amerike prema Makedoniji se sigurno neće promeniti,"
ocenjuje profesor Donev.

Američki zamenik državnog sekretara SAD Džejms Štajnberg, koji je pre desetak dana posetio Skoplje, rekao je da Vašington ostaje strateški partner Makedonije i da podržava napore za iznalaženje rešenja spora sa Grčkom.
XS
SM
MD
LG