Dostupni linkovi

Vanredna vijest

“Antikvizacija” istorije i zapostavljanje antifašizma


Spomenici herojima Drugog svetskog rata u Prilepu

Selektivno izučavanje istorije i davanje prednosti određenim periodima na račun drugih, može naneti štetu istorijskoj nauci, komentarišu analitičari utisak da se u Makedoniji favorizira antički period, a zaboravlja se ono što se dešavalo u Drugom svetskom ratu.

Oni ističu da su i druge vlade kod nas protežirale neke periode i zabranjivale druge.

U trenucima kad se u svetu proslavlja Dan pobede nad fašizmom, borci iz Narodno oslobodilačkog rata kažu da su vlasti zaboravile na njih.

"Izbacili su nas iz budžeta kompletno, iz onog dela koji je namenjen organizacijama. A dali su pare, da tako kažem, golubarima i nekim takvim kategorijama. Ja im kažem, da nije bilo naše borbe od 1941-1945, da nije bilo 14 hiljada žrtava, i da nije bilo zasedanja u manastiru Prohor Pčinjski, da li bi gospodin Nikola Gruevski sada bio predsednik vlade?" kaže Gavro Panovski, predsednik Saveza boraca.
...da nije bilo naše borbe od 1941-1945, da nije bilo 14 hiljada žrtava, i da nije bilo zasedanja u manastiru Prohor Pčinjski, da li bi gospodin Nikola Gruevski sada bio predsednik vlade?

Univerzitetski profesor Violeta Ackovska smatra da su sve vlade do sada manipulisale istorijom, da imaju laička poznavanja i da se ne konsultuju sa istoričarima. A to što se u poslednje vreme vrši takozvana “antikvizacija” istorije nije nista čudno, kaže Ackovska, jer to predstavlja vraćanje na jedan period koji je bio zabranjivan decenijama:

"Znate, kada imate 50 godina neke tabu teme, prazne stranice, nedovoljno istražene, to je jedna normalna reakcija, kada vam nešto zabranjuju. Kada prestane ta barijera, možda se preteruje u obratnom smeru. Znači, ponekad se radi i o takvom preterivanju. Ali, ako se dopusti da nauka, odnosno arheologija, radi taj posao, a da se to ne upotrebljava u političke svrhe, onda je to normalno, i tako se treba prihvatiti."


Profesor Ackovska naglašava da iako je period Drugog svetskog rata bio velika tragedija, čovečanstvo ipak nije izvuklo nikakvu pouku. Antifašizam je tokom godina zapostavljen, da bi se više pažnje obraćalo na antikomunizam, ističe ona. Inače, u Makedoniji Dan pobede nad fašizmom se obeležava samo polaganjem cveća na grobove palih boraca i održavanjem komemoracija.
  • 16x9 Image

    Blagoja Kuzmanovski

    U novinarstvu je od 1993. kada počinje da radi u dnevnoj redakciji Makedonskog radija. Bio urednik i voditelj informativnih emisija. Od 2002. šef dopisništva RSE u Skoplju.

XS
SM
MD
LG