Dostupni linkovi

Spor oko imena u kritičnoj fazi


Makedonska Vlada
Makedonski pregovarač u sporu sa Grčkom o imenu zemlje Zoran Jolevski sinoć u Njujorku je preneo stav vlasti u Skoplju o poslednjim idejama medijatora Metjua Nimica.

Nakon susreta, Jolevski je izjavio da su stavovi tako prezentovani da bi se omogućio nastavak dijaloga. Prethodno je Nimic dobio stav grčke strane, a njihov pregovarač Adamantios Vasilakis je ocenio da su pregovori u kritičnoj fazi.

Njegov makedonski kolega je rekao da očekuje od Nimica da ga informiše o svojim planovima o budućim koracima dok institucije u Makedoniji i dalje ćute o svim pitanjima u vezi spora sa Grčkom, opozicija i analitičari ocenjuju da je proces u kritičnoj fazi i da očekuju vecu konstruktivnost državnog vrha.

Potpredsednik opozicionog Socijaldemokratskog saveza Zoran Zaev kaže da vlada žini premalo, s obzirom na to da sva važna pitanja u Makedoniji zavise od rešavanja spora o imenu.

"Ova vlada traži alibi. Grcka vlada možda ima prava na to, ali naša ga nema, jer su za nas svi procesi stali. Pitanje treba da rešei vlada i predsednik države, na potezu je premijer Gruevski)."

Ovoga puta će biti rešenja?


Nekadašnji predsednik makedonskog Sobranja Stojan Andov, koji je nedavno predlozio nacrt državne strategije o ovom sporu, ističe da ceo proces najbolje može pratiti ako se slušaju izjave Nimica i visokih američkih funkcionera:

"Gde vidim jednu ozbiljnost i objektivnost i mislim da su njihove ocene tačne, da se stvari dobro odvijaj i uda ovog puta mozemo očekivati rešenje."

Bivši šef makedonske diplomatije, profesor Denko Maleski kaže da čitava javnost, uključujući i političku, treba znati da posle samita NATO-a u Bukureštu i posle fijaska sa neulaskom u Alijansu, Makedonija se nalazi u novoj fazi odnosa sa Grčkom. Od tada je uslov za članstvo Makedonije u NATO i Evropsku uniju rešavanje spora sa imenom.

"Potrebno je drugačije ponašanje. Ne možemo na čitavu situaciju gledati kao na neki proces koji traje i trajaće još neko vreme, nego moramo najozbiljnije da se okrenemo unutra prema sebi, da vidimo šta je to u našem ponašanju što iritira suseda. Treba izgraditi nekakav zajednički nastup, koji pretpostavlja veoma ozbiljna unutrašnja pomeranja."


Radi uspešnog rešavanja spora, Makedonija treba napustiti takozvanu politiku antikvizacije i različito tumačenje istorije, ali je to veoma teško napraviti u kratkom roku, kaže profesor Maleski.

Pogledajte komentare (1)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG