Dostupni linkovi

Zaev pred Sobranjem: Pregovori sa EU i NATO čim pre


Vlada će se fokusirati na tri ključna temelja: Zoran Zaev
Vlada će se fokusirati na tri ključna temelja: Zoran Zaev

Mandatar Zoran Zaev u obraćanju u parlamentu u utorak, najavio je da će predvoditi reformsku Vladu uz koju će biti života za sve u Makedoniji. Naglasio je da će se Vlada fokusirati na tri ključna temelja.

“Nova reformska Vlada će biti posvećena ekonomiji i životu za sve. Nova reformska Vlada će biti posvećena snažnim profesionalnim institucijama i pravdi za sve. Nova reformska Vlada će biti posvećena Evropskoj uniji i NATO i perspektivama za sve”, rekao je Zaev, dodajući da se na te temelje obavezuje u parlamentu.

Od poslanika je zatražio poverenje za predloženi program i sastav Vlade Makedonije. Radićemo pošteno i posvećeno isključivo za potrebe građana, istakao je Zaev, dodajući da će Makedonija biti država svih građana i da će se graditi ujedinjeno društvo koje će obezbediti stabilnost.

“Naš cilj je početak pregovora sa EU u najkraćem mogućem roku. Naš cilj je i članstvo u NATO alijansi u najkraćem mogućem roku.”

U fokusu vlade, kao što je naveo mandatar, biće razvoj ekonomije i standarda građana. U tom kontekstu najavio je prosečnu stopu rasta od pet posto, povećanje minimalne plate na 16 hiljada denara (oko 260 evra) i prosečne plate do 30 hiljada denara (oko 500 evra).

Osim ekonomskog razvoja, Zaev je naglasio da će najozbiljnija reforma biti u pravosuđu i da će Makedonija biti pravna država za sve.

Jedina tačka sednice parlamenta je izbor nove Vlade, nakon što je mandatar Zoran Zaev u nedelju pre ponoći podneo predlog o sastavu i program za njen rad. U ponedeljak je održan koordinacioni sastanak svih parlamentarnih partija, izuzev do sada vladajuće VMRO DPMNE, koja ne priznaje izbor Talata Džaferija za prvog čoveka parlamenta. Poslanici iz ove partije ipak učestvuju na sednici, jer, kako su rekli, mandat i poverenje koje su dobili od građana trebaju opravdati zastupajući njihov interes.

Džaferi u kabinetu predsednika makedonskog parlamenta
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:22 0:00

U Delovniku za rad Sobranja je predviđeno da nakon ekspozea mandatara, pretres o sastavu i programu Vlade traje dva dana. Glasanje o izboru nove Vlade je javno. Izjašnjavanje poslanika sledi posle završetka pretresa, a najkasnije u sredu do ponoći.

Vlada će biti izabrana ukoliko za nju glasa većina, odnosno 61 od ukupno 120 poslanika. Partije koje su formirale vladu imaju ukupno 62 poslanika, a predlog o dnevnom redu sednice je dobio podršku 66 parlamentaraca. Nakon izglasavanja, predsednik Sobranja izveštava šefa države o izboru nove Vlade. Osim mandatara Zaeva, u Vladi je predloženo 17 ministara iz njegove partije, Socijaldemokratskog saveza, šest su iz Demokratske unije za integraciju Alija Ahmetija i dvojica iz Alijanse Albanaca. Socijaldemokratima će, između ostalih, pripasti resori unutrašnjih i spoljnih poslova, odbrane i finansija.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG