Dostupni linkovi

Makedonska tužiteljka se žalila na odluku o suspenziji


Vilma Ruskovska je odlučila da se žali na odluku o suspenziji (arhivska fotografija, 23. februar 2021)
Vilma Ruskovska je odlučila da se žali na odluku o suspenziji (arhivska fotografija, 23. februar 2021)

Suspendovana šefica makedonskog Tužilaštva za organizovani kriminal i korupciju, Vilma Ruskovska, podnijela je u petak, 19. avgusta, žalbu na suspenziju Savjetu javnih tužilaca.

"Žalbom pobijam navode odluke. Nisam pitala na koju se krivičnu prijavu odnosi suspenzija, ali mislim da se odnosi na prijavu koju je Muaremi podnio protiv mene", rekla je ona ne otkrivajući detalje, jer bi, kako je rekla, članovi Savjeta prvo trebalo da se upoznaju sa žalbu.

Ona je istakla da ovo "ne smatra suspenzijom Ruskovske, već suspenzijom prava i pravde".

"Bez obzira na to što je bilo najava da će se predmeti koje sam vodila nastaviti istim intenzitetom, nakon onoga što mi se desilo, ne vjerujem da će bilo koja koleginica ozbiljno nastaviti da postupa po njima", rekla je Ruskovska.

Šef Uprave finansijske policije Arafat Muaremi podnio je ostavku, a prethodno je Osnovnom javnom tužilaštvu u Skoplju podnio krivičnu prijavu protiv tri tužioca iz Tužilaštva za organizovani kriminal zbog pretresa u Upravi nekoliko nedjelja ranije.

Povod za podnošenje krivične prijave je bio pretres koji je u Upravi finansijske policije izvršilo Tužilaštvo za organizirani kriminal i korupciju i način na koji je proveden, jer je prema Muaremiju bio nezakonit i sa nizom nepravilnosti.

Osim Ruskovske, prijave su podnesene i protiv tužilaca Ivane Trajčeve i Elizabete Josifovske, koje su izvršile pretres.

Državni tužilac Sjeverne Makedonije Ljubomir Jovevski suspendovao je tužiteljicu Ruskovsku 16. avgusta.

"Državni tužilac Republike Sjeverne Makedonije donio je rješenje o udaljavanju sa dužnosti jednog javnog tužioca dok je u toku krivični postupak pokrenut po podnošenju krivične prijave protiv tog tužioca", navodi se u saopštenju državnog Tužilaštva.

XS
SM
MD
LG