Dostupni linkovi

Makedonija – pregovori i gerila akcije


Protesti u Makedoniji

Autor: Zoran Kuka

Da li je ovo treća sreća specijalnog nemačkog poslanika Johanesa Haindlea, verovatno će se znati kasnije. Neki su očekivali da će ponuditi paket aranžman za izlaz iz krize.

Drugi su smatrali da je njegova treća poseta Skoplju deo scenarija o brzom i pozitivnom razvoju situacije nakon kompletnog povlačenja abolicije presednika Đorđa Ivanova koja je došla nakon dvomesečnih demonstracija građana okupljenih u “Šarenu revoluciju” i snažnog međunarodnog pritiska.

Johanes Haindle
Johanes Haindle

“Dobra vest je da postoji izlaz iz krize, a to je Sporazum iz Pržina kao put ka demoktratizaciji i evroatlantskim integracijama. Loša vest je da je taj proces blokiran, da kriza traje predugo i da osakaćuje celu zemlju”, rekao je Haindle u utorak,nakon serije sastanaka u Skoplju i poručio liderima političkih stranaka da utvrde datum izbora, da se implementira paket reformi i da se ostavi Specijalno javno tužilaštvo da bez opstrukcija odradi svoj posao u vezi kriminala, korupcije, izbornih zloupotreba koje su izašle na površinu nakon što je opozicija objavila afere prisluškivanja više od 20 hiljada građana Makedonije.

Potpisnici Pržinskog dogovora, lideri četiri političke stranke, u principu daju slične izjave - da su izbori jedino rešenje krize, ali oko redosleda postupaka, formiranje ekspertske ili privremene vlade,sređivanja izbornih lista biće i dalje problema.

U međuvremenu, takozvani “šareni revolucionari” izvode gerila akcije kako bi podsetili vlast na njihove preostale ultimatume: ostavka presednika Ivanova, oslobađanje iz zatvora i krivičnih progona njihovih aktivista i pravo da oni učestvuju u pregovorima za izlaz iz krize.

U utorak, tačno u podne, za period od oko 30 minuta, aktivisti “Šarene revolucije” su blokirali tri ključne saobraćajnice u Skoplju.

Njihov cilj je da ukažu vlastima kako izgleda godinama živeti u njihovom blokiranom sistemu sa blokiranom pravdom.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG