Dostupni linkovi

U S. Makedoniji počeo popis stanovništva, prvi posle 19 godina


Terenski popis trajaće do 30. septembra, do kada će biti omogućeno i samopopisivanje dijaspore preko interneta, koje je počelo 1. marta.
Terenski popis trajaće do 30. septembra, do kada će biti omogućeno i samopopisivanje dijaspore preko interneta, koje je počelo 1. marta.

U Severnoj Makedoniji je 5. septembra počeo popis stanovništva, domaćinstava i stanova, prvi posle 19 godina.

Terenski popis trajaće do 30. septembra, do kada će biti omogućeno i samopopisivanje dijaspore preko interneta, koje je počelo 1. marta. U dijaspori je do sada popisana oko 191.000 građana.

Popis je prvobitno bio planiran za april ove godine, ali je odložen za septembar zbog pandemije korona virusa.

Predstavnici vlasti su istakli da će popis biti bezbedan i da će biti poštovani zdravstveni antikovid protokoli i da ne postoji nikakva šansa za širenje virusa, u šta je opozicija izrazila sumnju.

U Severnoj Makedoniji poslednji popis je napravljen u prvoj polovini novembra 2002. godine, a popis koji je trebalo da bude 2011. godine započet je i prekinut dogovorom tadašnjih vladajućih partija, makedonske VMRO DPMNE i albanske DUI.

Prema tom poslednjem popisu, u Severnoj Makedoniji je živelo 2.022.547 stanovnika, u 564.296 domaćinstava i 698.143 stanova. U Skoplju je tada živelo 506.926 građana.

XS
SM
MD
LG