Dostupni linkovi

Makedonija: Političke igre oko Ilindana


Sa proslave Ilindana prethodnih godina
Obeležavanje 2. avgusta, odnosno Ilindena, kako ga Makedonci zovu, svake godine je propraćeno otvaranjem istorijskih tema i dilema.

Ovaj praznik ima dvostruki značaj, jer se obeležava Ilindanski ustanak protiv Otomanske imperije, koji je počeo noć uoči praznika Svetog Ilije 1903. godine u Kruševu, kao i prvo zasedanje Antifašističkog Sobranja narodnog oslobođenja Makedonije (ASNOM), koje je održano 2. avgusta 1944. godine u manastiru Prohor Pčinski, kada su postavljeni temelji savremene makedonske države.

I dok su ranijih godina glavne debate u javnosti bile oko toga da različite političke opcije favorizuju različiti period makedonske istorije, pa su se javljale podele na VMRO-vce i komuniste, u zadnjih nekoliko godina aktuelna je nova podela - na antičke i slovenske Makedonce.

Oslobađanje od Otomanske imperije, Narodno-oslobodilački rat, antički period i Aleksandar Makedonski, samo su deo spektra političkih partija za buđenje nacionalnih osećanja kod građana, čiji je cilj osvajanje što više simpatizera, kažu analitičari.

Sociolozi smatraju da ovo što političari rade samo produbljava podele kod stanovništva.

I građani priznaju da kod njih postoji konfuzija oko makedonske istorije.

“Zbunjenost postoji, jer nije rešen taj problem. Mislim, različita tumačenja se javljaju kod različitih građana”.

“Kod obrazovanih se pokazuje ta netrpeljivost, jer znaju da je istorija - istorija i da se ona ne treba menjati”.

“I narod euforično reaguje, a to je više zbog nepismenosti. To u Evropi ne možete raditi, ovo prolazi samo ovde, na Balkanu. Političari to rade samo zbog sopstvene koristi”.


Ipak, čini se da su najbliži istini oni koji misle da političari favorizuju istoriju da bi narod zaboravio sadašnjost, koja nije ružičasta.

Eksperti smatraju da istorijski događaji i praznici treba da ujedinjuju ljude. Oni kažu da ni u kom slučaju ne treba politizovati događaje kao što je Ilindan, jer istorija pripada svim građanima, a ne političkim partijama.
  • 16x9 Image

    Blagoja Kuzmanovski

    U novinarstvu je od 1993. kada počinje da radi u dnevnoj redakciji Makedonskog radija. Bio urednik i voditelj dnevno-političkih informativnih emisija. Od 2002. godine šef dopisništva RSE u Skoplju.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG