Dostupni linkovi

Makedonija: Politički lideri bez konkretnog dogovora


Zoran Zaev pre početka sastanka lidera u Skoplju
Zoran Zaev pre početka sastanka lidera u Skoplju

Učesnici liderskog susreta u Skoplju su se saglasili u petak da još jednom potvrde svoju potpunu posvećenost dogovoru koji je bio postignut 2. juna na sastanku na kojem je prisustvovao i evrokomesar Johanes Han, kao i da nastave sa razgovorima o njegovom potpunom sprovođenju na liderskom nivou 29. juna.

Ovo se kaže u zajedničkom saopštenju koje je podeljeno novinarima nakon susreta na kojem su učestvovali predsednici VMRO DPMNE Nikola Gruevski, Socijaldemokratskog saveza (SDSM) Zoran Zaev, Demokratske unije za integracije (DUI) Ali Ahmeti i Demokratske partije Albanaca (DPA) Menduh Tači.

Kao i na prethodnim liderskim sastancima u Skoplju, u svojstvu posmatrača su prisustvovali ambasadori SAD-a i EU u Makedoniji Džes Bejli i Aivo Orav.

Isto tako, mi podržavamo transparentno menadziranje tekstom ovog dogovora od strane Evropske unije, kao i sve specifične preporuke u vezi sa sistemskim reformama u oblasti vladavine prava koje će biti sprovedene u interesu svih građana, navodi se u saopštenju.

Inače, uoči ovog sastanka, lider SDSM-a Zaev je izjavio da će saopštiti krajnji rok koji ova partija daje za postizanje dogovora o rešavanju političke krize u zemlji. Rok je do kraja ovog meseca, dodao je on, zato što u julu počinje priprema izveštaja Evropske unije o napretku Makedonije, kojim će biti odlučeno da li će zemlja zadržati preporuku za početak pristupnih pregovora u Uniju. Zaev je još jednom naglasio da za njih nije prihvatljivo da premijer Nikola Gruevski ostane na ovoj funkciji i sprovede izbore, koji prema dogovoru od 2. juna, treba da budu održani u aprilu iduće godine.

Politička kriza u Makedoniji traje još od parlamentarnih izbora prošle godine, kada opozicija nije priznala rezultate zbog navodnih neregularnosti i od tada bojkotuje rad parlamenta. U poslednja četiri meseca, opozicioni Socijaldemokratski savez na pres konferencijama objavljuje takozvane “bombe”, odnosno prisluškivane telefonske razgovore na kojima se navodno čuju kriminalne aktivnosti najviših vladinih zvaničnika.

XS
SM
MD
LG