Dostupni linkovi

Makedonija: Pobeda vlasti i na lokalnom nivou


Izabrani gradonačelnici iz VMRO DPMNE
Izabrani gradonačelnici iz VMRO DPMNE
Kao i prvi krug glasanja i drugi krug lokalnih izbora je bio efikasno sproveden i izrazito konkurentan, navodi se u izveštaju posmatračke misije OEBS-a. Međutim, dodaje se, nastavljanje pristrasnog i partijskog medijskog pokrivanja i mešanje vladinih i partijskih aktivnosti je potvrdilo nedostatak ravnopravnog terena za takmičenje između kandidata.

Neophodno je da se učine dalji napori koji će se pozabaviti nedostacima i nedorečenostima u Izbornom zakoniku i pojačaće poverenje u Biračkom spisku. U celini, izborni dan je bio miran i regularan, stoji u prvim zaključcima posmatračke misije OEBS-a, koja je pratila odvijanje izborne kampanje i glasanja u okviru lokalnih izbora u Makedoniji.

Inače, prema prvim rezultatima koje je objavila Državna izborna komisija, posle prebrojavanja glasova u svim biračkim mestima, vladajuća VMRO DPMNE je na ovim lokalnim izborima pobedila u 55 opština i u Gradu Skoplju, kao posebnoj jedinici lokalne samouprave.

Koalicija predvođena opozicionim Socijaldemokratskim savezom je dobila gradonačelnike u 4 opštine, partija Albanaca koja je deo vladajuće koalicije - Demokratska unija za integracije - pobedila je u 7 opština, dok je opoziciona Demokratska partija Albanaca dobila dvojicu gradonačelnika.

Lider VMRO DPMNE i premijer Nikola Gruevski, proglasivši pobedu na ovim izborima, rekao je da su oni predstavljaju pobedu demokratije, građana i Makedonije. On je odmah uputio poruku svim izabranim gradonačelnicima iz njegove partije.

Nikola Gruevski proglašava pobedu na lokalnim izborima, 7. april 2013.
Nikola Gruevski proglašava pobedu na lokalnim izborima, 7. april 2013.
"Pozivam sve naše gradonačelnike da odmah zasukaju rukave i da održe datu reč, da realizuju program koji su obećali građanima", izjavio je Gruevski.

Lider socijaldemokrata Branko Crvenkovski je izjavio da lokalni izbori nisu bili niti fer niti demokratski i da su za njih oni nelegitimni.

"Ovo sto smo videli na ovim lokalnim izborima je samo kulminacija totalitarizma režima Nikole Gruevskog. Primenjene su sve dosada poznate, a bogami i nepoznate taktike i strategije za falsifikovanje volje građana", ocenio je Crvenkovski.

I domaće nevladine organizacije koje su pratile glasanje u nedelju, registrovale su mnogo neregularnosti, ali opšti zaključak je da su izbori protekli u mirnoj atmosferi.
XS
SM
MD
LG