Dostupni linkovi

Makedonija: Negodovanja zbog pritvora za Kežarovskog


Protest novinara zbog držanja u pritvoru kolege Kežarovskog, 25. juli 2013.
Protest novinara zbog držanja u pritvoru kolege Kežarovskog, 25. juli 2013.
Neprihvatljivo je da novinar bude zatvoren zbog onoga što je pisao, kaže se u reakciji predstavnika OEBS-a za slobodu medija Dunje Mijatović u vezi slučaja pritvorenog makedonskog novinara Tomislava Kežarovskog.

Ona osuđuje odluku suda da produži za još 30 dana meru pritvora novinaru, koji je već dva meseca u istražnom zatvoru u Skoplju zbog objavljivanja imena zastićenog svedoka u 2008 godini, kada je kao novinar pratio jedan slučaj ubistva.

“Pozivam vlasti u Skoplju da sagledaju ovo pitanje kao hitno i ozbiljno, jer produženi pritvor Kezharovskom već ima veliki uticaj na slobodu medija u zemlji”, ističe Mijatović.

Kežarovski je na insistiranje njegove supruge, zbog fizičke iscrpljenosti, u četvrtak uveče prekinuo štrajk glađu koji je počeo u ponedeljak. Apele za prekid štrajka glađu uputila je i Dunja Mijatović, te Kancelarija Evropske unije u Skoplju, kao i kolege novinari u četvrtak, na protestu pred zgradom Krivičnog suda.

U svom saopštenju delegacija Evropske unije u Skoplju izrazila je zabrinutost zbog poslednjih događaja, te istakla da legislativa zemlje nalaže da mera pritvora treba biti svedena na najkraće potrebno vreme.

I Helsinški komitet za ljudska prava je reagovao u vezi ovog slučaja, ističućii da su od strane suda nacčnjene suštinske i procesne povrede kod procene i argumentacije o neophodnosti produživanja pritvora.

Komitet je spreman da u nedostatku reakcije makedonskih sudova pokrene žalbeni postupak pred Evropskim sudom za ljudska prava.

Na protestu u četvrtak novinari su minutom ćutanja odali počast, kako su rekli, ubijenoj slobodi izražavanja u Makedoniji.

“Odluka pokazuje da je u Makedoniji sloboda izražavanja u milosti i nemilosti arbitrarnih odluka suda i politike. Mi smo došli ne zato što smo hrabri, već zato što su istina i pravda na našoj strani i da im kažemo da nas neće odvratiti od namere da jasno i glasno kažemo šta se dešava u Makedoniji”, izjavio je predsednik Udruženja novinara Makedonije Naser Selmani.
XS
SM
MD
LG