Dostupni linkovi

Makedonija: Nastavljen studentski bunt zbog državnog ispita


Stop lošim reformama u obrazovanju, poručili su studenti u sredu, na drugom protestnom maršu protiv uvođenja državnog ispita na univerzitetima, te predali Vladi pismo sa zahtevima.

Studenti, koji su bili u većem broju nego pre tri nedelje, krenuli su od univerziteta Sveti Kiril i Metodij, zatim su se uputili ka Sobranju, a marš je završio pred zgradom Vlade.

Na tom putu njima su se priključivali i drugi građani, koji su na taj način izrazili nezadovoljstvo politikom Vlade.

Okupljeni su nosili transparente i izvikivali “Autonomija univerzitetima”, “Nećemo se predati”, “Pritisak nas pravi jačim”.

Članovi Studentskog plenuma, koji je organizator marša, poručili su pred okupljenim studentima da se ne slažu sa najavljenim reformama u visokom obrazovanju, te da smatraju da će reforme biti na teret ne samo njih, već i drugih generacija i da zato imaju odgovornost da reagiraju.

“Uskraćuju nam pravo izbora načina studiranja. Time što se naše znanje ocenjuje van univerzitetskih okvira ruše autonomiju univerziteta kao visokoobrazovne institucije. Naš glas se ne čuje, ignorišu nas kao deo akademske zajednice, kao deo društva, ignorišu nas kao građane Republike Makedonije”, poručili su iz Studentskog plenuma.

Iz Studentskog plenuma su istakli i da neće prestati sa borbom za njihova prava, slobodu, dostojanstvo.

“Pogledajte čoveka koji stoji uz vas. U očima tog čoveka više nema straha, u svima nama više nema straha. Probuđena je sumnja u politiku koja se vodi, samo naše prisustvo ovde govori da smo tu da bi rekli ‘stop’ za ovu diktaturu loših reformi u temeljima jedne demokratije, u obrazovanju”, naveli su student.

Studentski plenum se obratio i roditeljima da stanu pored njihove dece i da ne budu ugnjetavani, kao i srednjoškolcima, kojima su poručili da ne budu ućutkani, nego da viknu glasno kada se radi o njihovoj budućnosti.

Na kraju su se obratili i profesorima, kojima su poručili da ne dozvoljavaju da im uzmu integritet i dostojanstvo.

Jedan od profesora koji su bili među demonstrantima, Zoran Kitkanj sa Filozofskog fakulteta, kaže da njegove kolege nisu podržale marš zato što se plaše.

„Profesori trebaju biti prvi među studentima, prvi. Kada imaju problem radnici, stečajci, oni isto tako trebaju izaći. Nismo mi samo da predajemo na fakultetima, nego i da ukazujemo šta je dobro, a šta loše u društvu, koji potezi su pravilni i trebaju se podržati“, naglasio je Kitkanj.

Ministar obrazovanja i nauke Abdilakim Ademi u utorak je izrazio nadu da će se predlog o državnom ispitu naći na vladinoj sednici u narednih nekoliko dana, dodajući da ne shvata zašto studenti protestuju kada on još nije usvojen.

Studenti su poručili da će nastaviti sa aktivnostima ukoliko Vlada ne odgovori pozitivno na njihove zahteve.

  • 16x9 Image

    Blagoja Kuzmanovski

    U novinarstvu je od 1993. kada počinje da radi u dnevnoj redakciji Makedonskog radija. Bio urednik i voditelj dnevno-političkih informativnih emisija. Od 2002. godine šef dopisništva RSE u Skoplju.

XS
SM
MD
LG