Dostupni linkovi

Makedonija na putu prevremenih izbora


Emil Dimitriev
Emil Dimitriev

Emil Dimitriev, generalni sekretar vladajuce VMRO DPMNE, od ponedeljka uveče je na čelu nove vlade, čiji je zadatak da organizuje prevremene izbore koji će se održati 24. aprila.

U obraćanju u Parlamentu Dimitriev je rekao da će nastaviti proces organizovanja izbora, te da će se sve institucije zalagati da oni budu fer i slobodni.

Poslanici su prethodno konstatovali ostavku premijera Nikole Gruevskog koju je on deponovao pre pet dana, tačno 100 dana pre izbora, prema dogovoru iz juna i jula prošle godine. Nakon toga je izglasano i samoraspuštanje Sobranja, koje će važiti od 24. februara.

Poslanici iz opozicije nisu prisustvovali na ovim glasanjima. Koordinator poslaničke grupe Socijaldemokratskog saveza, Goran Sugareski, je rekao da za njegovu partiju nisu prihvatljivi izbori bez slobodnih medija i pročišćene biračke liste, dodajući da oni neće učestvovati na takvim izborima.

Izvršni odbor socijaldemokrata je izašao sa saopštenjem u kojem ističe iste konstatacije, odnosno da neće učestvovati na izborima bez pročišćene biračke liste i bez regulisane medijske sfere, te da su VMRO DPMNE i Gruevski ovim potezima pokazali da se plaše izbora, te da to rade da bi spasili vlastitu kožu.

Vladajuća koalicija, na čijem je čelu VMRO DPMNE, u ponedjeljak je održala konsultativni sastanak, na kojem je najveća partija saopštila odluku njenog Izvršnog komiteta da će se prevremeni izbori održati 24. aprila.

Nikola Gruevski
Nikola Gruevski

Lider Nikola Gruevski nakon susreta je istakao da Makedonija mora ići napred, jer, kako je rekao, građani su predugo taoci destruktivne politike opozicije.

Naša država je krenula odlučno da bude stavljen kraj političkoj krizi i da napredujemo hrabro ka budućnosti. Ovo počinje sa izborima 24. aprila", istakao je Gruevski.

Gruevski je dodao da su prevremeni izbori najbolji izlaz iz krize i da Državna izborna komisija i Ministarstvo unutrašnjih poslova, sa kojima radi Socijaldemokratski savez, imaju kapaciteta da garantuju fer i demokratske izbore.

Reagovao je evrokomesar Johanes Han, koji je u pismenom saopštenju istakao da bi on više želeo konsenzualnu odluku svih partija u Makedoniji.

Han smatra da je sada od krucijalne važnosti da svi politički i institucionalni akteri u zemlji učine sve što mogu da se obezbede fer izbori u skladu sa demokratskim standardima. Da bi se ovo uradilo, treba hitno ubrzati pripremne mere, naročito oko biračke liste.

Han je u saopštenju naveo da očekuje od svih partija da sarađuju, te da se drže dogovora iz prošle godine, uključujući i reformske prioritete.

XS
SM
MD
LG