Dostupni linkovi

Makedonija: Krizno stanje, vlasti će blokirati ulazak migranata


Hiljade migranata blokirani na granici Grčke i Makedonije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:08 0:00

Makedonska vlada proglasila je krizno stanje na jugu zemlje zbog svakodnevnog priliva hiljada migranata, dok nevladine i humanitarne organizacije navode da će ponovo početi krijumčarenje ljudi

Krizno stanje je proglašeno na južnoj i na severnoj granici Makedonije, a policija i Armija će zajedno patrolirati duž ovih granica i pokušaće da blokiraju ulaz migranata u zemlju, saopštio je portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Ivo Kotevski.

Cilj ove odluke je da se pojača kontrola na samoj granici i u pograničnom pojasu, dodaje on.

“Da spreče bilo kakvi ozbiljniji problemi i pretnje po lokalno stanovništvo, odnosno ljude koji žive u đevđelijskom regionu, ali i da se obezbedi adekvatniji tretman onih lica - ilegalnih migranata, koji su ušli u Makedoniju i izrazili nameru da traže azil”, naveo je Kotevski.

Razlog za ovakvu odluku Vlade je povećani pritisak migranata na južnoj granici, kaže Kotevski.

Samo za 24 časa MUP je izdao 1.327 potvrda, a u poslednja dva meseca ukupno preko 41.000 stranih državljana je izrazilo nameru za traženje azila.

Novu odluku Vlade će sprovoditi Glavni štab, koji će biti sačinjen od pripadnika Armije i policije.

Troškovi će se tek utvrđivati, jer, kako ističe Kotevski, i do sada se MUP kao jedna od institucija sa najvažnijim ingerencijama u kontroli granica, suočavala sa ogromnim mesečnim troškovima zbog povećanog angažmana policajaca, vozila i opreme.

Prema procenama, kaže Kotevski, troškovi u proteklim mesecima iznose oko 800.000 evra mesečno, samo za angažman policije u obezbeđivanju južne granice.

Nevladine i humanitarne organizacije koje su izdejstvovale donošenje izmena Zakona o azilu kažu da se ovom odlukom pravi korak unazad.

Mersiha Smailović iz nevladine Legis naglašava da ova odluka ide u prilog krijumčarima i njihovom nelegalnom biznisu.

“Sada se vraćamo na period pre 19. juna. Sada će cvetati krijumčarenje, ta vrsta kriminala. Sada će ponovo sabirni centar u skopskoj Gazi Babi biti pun, jer će izbeglice naći način kako da uđu u Makedoniju i kako da izađu iz zemlje. Tako da će ovom odlukom ponovo biti ugrožena naša bezbednost, sa velikim brojem krijumčara na terenu, mafijom koja će ih napadati na nekontrolisanim mestima. U ovom periodu do danas migranti su bili stacionirani na određenim mestima”, navodi Mersiha Smailović.

U međuvremenu, na makedonsko-grckoj granici se nalaze hiljade izbeglica koje pokušavaju ući u Makedoniju.

Aktivisti na terenu kažu da su u Đevđeliji već nekoliko dana raspoređeni specijalci koji su se do danas brinuli samo o javnom redu i miru.

Međunarodna pruga Solun-Skoplje je blokirana hiljadama migranata, a na grčkoj teritoriji su bili blokirani dva teretna i jedan putnički voz.

Helikopteri i oklopna vozila na makedonskoj granici zbog imigranata
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:06 0:00

XS
SM
MD
LG