Dostupni linkovi

Makedonija od ponoći u izbornoj tišini


Makedonska zastava na skupu VMRO DPMNE
Makedonska zastava na skupu VMRO DPMNE

U ponoć se završava tronedeljna predizborna kampanja, koja je prema mnogim analitičarima, prošla mirnije nego što se pretpostavljalo.

Bilo je političkih napada, niskih udaraca konkurentskim partijama, ali ipak sve u granicama dozvoljenog za ovakve kampanje.

Najviše mitinga i susreta sa građanima su imali glavni favoriti na ovim izborima - vladajuća koalicija na čelu sa VMRO DPMNE i opozicioni blok predvođen Socijaldemokratskim savezom (SDSM).

Glavna poenta VMRO DPMNE je bilo optuživanje lidera SDSM-a Zorana Zaeva da se zalaže za federalizaciju državu i uvođenje dvojezičnosti na celu teritoriju. odnosno da i albanski jezik bude služben svuda.

Predstavnici ove partije, na čelu sa Nikolom Gruevskim, tokom cele kampanje su tražili od građana da glasaju za njih da bi oni osvojili 63 poslanika, što bi predstavljalo većinu u parlamentu. Oni su pozivali glasače da spreče scenarija koja najavljuje opozicija.

“U ovom trenutku stojimo ispravni pred veoma važnom odlukom, koja za našu generaciju i za Republiku Makedoniju ima referendumsko značenje”, govorio je Gruevski na mitinzima u proteklih 20-ak dana.

Zoran Zaev na predizbornom skupu SDSM
Zoran Zaev na predizbornom skupu SDSM


Zaev je poručivao da Ustav već garantuje pravo korišćenja jezika zajednica. Njihova glavna tema je bila borba protiv kriminala, obećavajući da, ukoliko oni pobede, počinje novo poglavlje u zemlji.

“Imamo plan za život u Makedoniji. I biće života u našoj Makedoniji.”

Iako su ostala u senci ovih tema, u kampanji je bilo i ekonomskih obećanja:

“Kreiraćemo oko 70 hiljada radnih mesta, a nezaposlenost će se za četiri godine svesti na 17 do 18 posto”, poručivao je Gruevski.

Zaev je govorio o većim platama.

“Prosečna plata će biti 30 hiljada denara (oko 500 evra).”

U međuvremenu, partije Albanaca generalno, kao i u svim dosadašnjim izbornim ciklusima, su se koncentrisali na etničke teme.

Nakon poslednjih obraćanja glasačima od strane političkih partija i koalicija, u ponoć počinje predizborna tišina, a izbori će se održati u nedelju. 11 decembra.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG