Dostupni linkovi

Vanredna vijest

SDSM slavi pobedu, VMRO DPMNE ne priznaje izbore


Zoran Zaev i Nikola Gruevski

Prema preliminarnim rezultatima drugog kruga lokalnih izbora koje je jutros objavila Državna izborna komisija Makedonije, kandidati Socijaldemokratskog saveza (SDSM) su osvojili glasove u 17 opština, VMRO DPMNE u dve, Demokratska unija za integraciju (DUI) u šest, Alijansa za Albance u tri, pokret Besa u jednoj, DPA u jednoj i kandidat Grupe birača glasove u jednoj opštini.

Ostaje da se u potpunosti prebroje glasovi u još četiri od 35 opština u kojima je proveden drugi krug lokalnih izbora.

"Ovo je velika pobeda građana Makedonije. Imali smo demokratske, fer i čiste izbore, koji su prava slika volje građana", rekao je predsednik SDSM i premijer Zoran Zaev posle završetka drugog kruga lokalnih izbora.

Istovremeno, lider opzicionog VMRO DPMNE Nikola Gruevski izjavio je da njegova stranka ne priznaje rezultate lokalnih izbora u Makedeoniji, na kojima je izgubila i da traži prevremene parlamentarne izbore.

"Lokalni izbori su bili mafijaški. VMRO DPMNE ih ne smatra fer i demokratskim izborima", rekao je Gruevski na konferenciji za novinare nedugo nakon zatvaranja izbornih mesta u drugom krugu izbora za gradonačelnike.

U drugom krugu izbora građani su glasali za gradonačelnike 35 opština. Za ukupno 70 kandidata je pravo da se izjasni imalo oko 833 hiljade glasača na preko 1.500 biračkih mesta.

Prema podacima nevladinih organizacija i institucija, izbori su održani u demokratskoj atmosferi uz manje prekršaje izbornog procesa i izolovanih incidenata.

Makedonija glasa u drugom krugu lokalnih izbora
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:03 0:00

Prema analitičarima, najzanimljivije odnose ove dve partije imaju u tri skopske opštine - Kisela Voda, Butel i Gazi Baba, kao i u Štipu. Ove opštine su naročito važne za opoziciju, jer su njihovi kandidati u prvom krugu pobedili samo u manjim jedinicama lokalne samouprave.

Oni očekuju neizvesnu trku i u druge tri skopske opštine. U Čairu i Saraju za glasove birača se bore kandidati partija Albanaca, jedan iz vladajuće Demokratske unije za integraciju (DUI), a drugi iz opozicionog pokreta Besa. U opštini Šuto Orizari obojica kandidata su iz partija Roma, ali iza njih stoje SDSM i VMRO DPMNE.

U opštinama gde su kandidati iz partija Albanaca, u igri je mnogo kombinatorike, jer partneri u vladi DUI i Alijansa za Albance u nekoliko duela imaju protivkandidate, a u koaliciji sa Alijansom je i pokret Besa, koja je u opoziciji na državnom nivou.

U prvom krugu lokalnih izbora izabrani su gradonačelnici u gradu Skoplju i u 45 opština, od kojih su 38 kandidati koalicije predvođene SDSM-om, dok je opoziciona koalicija na čelu sa VMRO DPMNE dobila poverenje glasača u samo tri opštine.

  • 16x9 Image

    Blagoja Kuzmanovski

    U novinarstvu je od 1993. kada počinje da radi u dnevnoj redakciji Makedonskog radija. Bio urednik i voditelj informativnih emisija. Od 2002. šef dopisništva RSE u Skoplju.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG