Dostupni linkovi

Makedonski poljoprivrednici se nadaju da Srbija neće zabraniti uvoz njihovih proizvoda


Ilustracija
Ilustracija
Makedonski zemljoradnici se nadaju da će Vlada Srbije ipak imati razumevanja, a nakon najava da će vlasti u Beogradu uvesti zabranu za uvoz vina i drugih proizvoda iz Makedonije kao mera reciprociteta na odluku Vlade u Skoplju o uslovljenom uvozu srpske pšenice u Makedoniji.

U njihovim udruženjima kažu da Vlada Srbije još uvek nije donela ovakvu odluku i da, zasada, makedonski proizvođači nemaju problema na severnoj granici.

Ove reakcije dolaze posle informacija u medijima da će Srbija blokirati uvoz makedonskog vina, paradajza i ostalih proizvoda, zbog nedavne odluke makedonske Vlade da uslovi uvoz pšenice iz Srbije, odnosno da ukoliko uvoznik želi da uveze jedan kilogram pšenice iz Srbije, moraće da otkupi i tri kilograma domaće pšenice, koja je skuplja.

Predsednik Asocijacije zemljoradnika Eftim Shaklev kaže da je ta odluka donesena da se ne bi narušilo tržište u Makedoniji, zato što se ne može postići cena pšenice koja je u Srbiji. On ističe da se ovakva odluka donosi svake godine i da ne bi bilo dobro kada bi se pojavio revanšizam, čime bi se narušili trgovinski odnosi između dve zemlje

“Trebaju imati razumevanja i za nas zemljoradnike, jer uslovi za proizvodnju pšenice u Makedoniji i Vojvodini nisu isti. Naši proizvodni troškovi su veoma veliki, a prinosi su mali, tako da na nijedan način ne možemo konkurisati srpskoj pšenici proizvedenoj u Vojvodini”, navodi Shaklev.

Predsednik Saveza zemljoradnika Veljo Tantarov kaže da, prema dogovoru o slobodnoj trgovini, svaka država kojoj je ugrožena domaća proizvodnja, može uvesti odgovarajuće mere u trajanju od 200 dana.

“Zasada mi znamo da posle ovakve odluke, srpska Vlada još nema zvanični stav. Naše resorno ministarstvo tvrdi da je srpska Vlada upoznata sa ovom merom još posle nove godine. Nadamo se da će Srbi imati razumevanja sa našim problemima oko otkupa domaće psenice”, kaže Tantarov.

Shaklev poručuje da ovakva mera traje sve dok se ne otkupi makedonska pšenica:

“Kada se otkupi naša pšenica, a nadamo se da će to biti za dva meseca, mi ćemo tražiti od Vlade da se ukine uslovna zabrana uvoza srpske pšenice. Mislim da ćemo na taj način rešiti problem i nadam se da neće biti negativnih posledica na izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Makedonije”, navodi Shkalev.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, Srbija je jedna od zemalja sa kojom Makedonija ima najveći obim trgovinske razmene.
XS
SM
MD
LG