Dostupni linkovi

Vojna hunta Mjanmara brani odluku o pritvaranju američkog novinara


Protesti protiv vojne hunte u Mjanmaru

Američki novinar uhapšen u Mjanmaru pre četiri meseca i dalje je u pritvoru zbog postupaka nespojivih sa svojom profesijom, rekao je u četvrtak portparol vlade koju je formirala vojna hunta, prenosi AP.

Portparol vojske general-major Zav Min Tun nije detaljno odgovorio na konferenciji za novinare na pitanje o Deniju (Danny) Fensteru, koji čeka suđenje po optužbi za podstrekivanje.

Fenster (37) je glavni urednik Frontijer (Frontier) Mjanmar, jednog od vodećih nezavisnih novinskih sajtova u zemlji.

Optužen za podstrekivanje, što se često koristi protiv disidenata i novinara, čime se kriminalizuje "svaki pokušaj izazivanja straha i širenja dezinformacija", delo za koje bi mogao da bude osuđen na kaznu zatvora do tri godine. U optužnici se ne navodi tačno za šta je on optužen.

Upitan o razlozima hapšenja, Zav Min Tun je odgovorio: " Što se tiče novinara, ako rade samo novinarski posao, nema razloga da se hapse. Deni Fenster je učinio više od onoga što radi novinar. ''

Rekao je da ne može da da više informacija, osim da je Fenster zadržan u pritvoru jer je optužen.

Fensterov advokat i kolege negirali su da je učinio bilo kakav prekršaj.

Advokat Tan Zau Aung je u julu rekao da je njegov klijent optužen u vezi sa njegovim prethodnim poslom kao izveštača i urednika veb stranice na vestima Mianmar Nau (Now).

Ovom sajtu je, zajedno sa nekoliko drugih medija, početkom marta oduzeta licenca. Međutim, on je nastavio sa radom na mreži.

Fenster je u julu prošle godine otišao iz ovog medija i pridružio se Frontijer Mjanmar mesec dana kasnije i nije bilo jasno zašto je uhapšen, rekao je njegov advokat.

Fenster je jedan od stotinak novinara koji su uhapšeni nakon što je vojska svrgnula izabranu vladu Aung San Su Ći u February, podseća AP.

Više od polovine je od tada oslobođeno, ali sloboda govora i dalje je strogo ograničena, pri čemu su nezavisni mediji primorani da rade ilegalno ili izvan zemlje.

Otpor vojnoj vlasti u početku je u početak miran sa uličnim protestima, ali su snage bezbednosti upotrebile smrtonosnu silu protiv demonstranata - ubivši više od 1.100 - i sada se suočavaju sa nasilnim kontranapadima.

Zav Min Tun demantovao je Fensterovu izjavu koju je dao sredinom jula da veruje da je zaražen covidom-19 i da mu nisu dati lekovi koje je tražio. Vlasti u zatvoru Insein u Jangonu takođe su demantovale da je zaražen.

Fenster je 20. septembra rekao svom advokatu da nije primio vakcinu protiv covida-19.

Zav Min Tun je rekao da je američki novinar zdrav. "Vakcina protiv covida-19 se daje svima u zatvorima. Na njemu je da odluči da li će se vakcinisati ili ne", rekao je.

Advokat Tan Zau Aung rekao je da je Fenster delovao demoralisano kada je razgovarao s njim na video konferenciji tokom sudskog ročišta 20.septembra.

Ročišta se vode putem videa na gradskom sudu umesto u posebnoj sudnici zbog korona virusa.

"Kosa mu je porasla. Delovao je razočarano i frustriranim tonom mi je rekao da nema šta da kaže. Pitao sam ga da li su ga zatvorske vlasti vakcinisale, rekao je da nisu. Negove reči su pokazale da se ne oseća dobro. Ništa nije tražio", rekao je advokat.

Fenster je uhapšen na međunarodnom aerodromu u Janginu 24. maja dok je pokušavao da se ukrca na let za Detroit u SAD da vidi svoju porodicu, koja sada vodi kampanju za njegovo oslobađanje.

Američka vlada i međunarodne medijske organizacije zatražile su oslobađanje Fenstera i drugih novinara.

XS
SM
MD
LG