Dostupni linkovi

Malo vjerovatno da će širenje majmunskih boginja dovesti do pandemije, kaže WHO


U maju je prijavljeno preko 300 slučajeva
U maju je prijavljeno preko 300 slučajeva

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ne vjeruje da će izbijanje majmunskih boginja izvan Afrike dovesti do pandemije, rekao je zvaničnik ove agencije. Također je navedeno da je za sada nejasno mogu li zaražene osobe koje ne pokazuju simptome prenijeti bolest.

U maju je prijavljeno više od 300 sumnjivih i potvrđenih slučajeva majmunskih boginja, obično blage bolesti koja se širi bliskim kontaktom izazivajući simptome slične gripi i karakterističan osip. Većina slučajeva prijavljena je uglavnom u Evropi.

WHO razmatra treba li se epidemija majmunskih boginja ocijeniti kao "potencijalno javnozdravstveno izvanredno stanje od međunarodnog značaja". Takva deklaracija, kao što je učinjeno za COVID-19 i ebolu, pomogla bi ubrzanju istraživanja i finansiranja za suzbijanje bolesti.

Zašto majmunske boginje nisu kao COVID-19?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:10:40 0:00

Na pitanje ima li ova epidemija majmunskih boginja potencijal da preraste u pandemiju, Rosamund Lewis, tehnička voditeljica za majmunske boginje iz Programa za hitne slučajeve WHO-a, rekla je: "Ne znamo, ali ne mislimo da ima."

"U ovom trenutku nismo zabrinuti zbog globalne pandemije", dodala je.

Smatra se da soj virusa koji je umiješan u epidemiju ubija mali dio zaraženih, ali do sada nije zabilježen nijedan smrtni slučaj.

Većina slučajeva pojavila se u Evropi, a ne u zemljama srednje i zapadne Afrike gdje je virus endemičan. Slučajevi također uglavnom nisu povezani sa putovanjima.

Stoga naučnici istražuju što bi moglo objasniti ovaj neobičan porast broja slučajeva, dok javne zdravstvene vlasti sumnjaju da postoji određeni stupanj prijenosa u zajednici.

Neke su zemlje počele nuditi vakcine za bliske kontakte sa potvrđenim slučajevima.

Širenje bolesti izaziva uzbunu jer se majmunske boginje, koje se šire bliskim kontaktom i koje su prvi put pronađene kod majmuna, uglavnom javljaju u zapadnoj i središnjoj Africi, a tek povremeno se šire drugdje.

Više od 20 zemalja u kojima majmunske boginje nisu endemske prijavile su slučajeve ove bolesti.

Izvor: Reuters

XS
SM
MD
LG