Dostupni linkovi

U Srebrenici i Travniku obilježen Međunarodni dan nestalih


Na gradskom trgu u Srebrenici, udruženja „Srebreničke majke“ i „Žene Srebrenice“ organizovala su obilježavanje Međunarodnog dana nestalih. Na improvizovanoj maketi, majke Srebrenice pisale su poruke sa zahtjevom da se ubrza proces traženja nestalih bez obzira na nacionalnu pripadnost žrtava.

"Mi majke treba da se borimo da se pronađu svi nestali i zato smo danas trebale biti sve skupa, bez obzira na nacionalnost jer ovo je Međunarodni dan nestalih. Trebamo nastojati da se otkriju lokacije svih masovnih grobnica kako bi majke na dostojanstven način sahranile svoje najmilije i kako bi se prestalo manipulisati sa žrtvama. Kad je riječ o Bošnjacima, ovdje su se vratile pretežno starije osobe i oni kojima su nestali članovi porodice. Oni žive od uspomena i treba im omogućiti da saznaju istinu i dođu do posmrtnih ostataka svojih sinova i očeva. Mi smo ubjeđeni da neki ljudi znaju za lokacije masovnih grobnica, ali neće da ih lociraju, a to bi mnogi značilo u konačnici do istine“, rekla je Hatidža Mehmedović, predsjednica Udruženja Srebreničke majke.

Šefika Mustafić izgubila je dva sina. Jedan je pronađen u masovnoj grobnici u okolini Zvornika i sahranjen je u Memorijalnom centru Potočari.

„Imao je 20 godina kada je ubijen. Drugi sin je imao 18 godina i o njemu još uvijek ne znam ništa. Bojim se da ću umrijeti prije nego li se pronađu njegovi posmrtni ostaci. Molila bih sve one koji imaju podatke o lokacijama masovnih neotkrivenih grobnica da to već jednom otkriju, kako bismo mi majke našle utjehu a naši sinovi konačni smiraj“, kazala je Šefika Mustafić.

Fotogalerija: Obilježavanje Međunarodnog dana nestalih u Srebrenici


Oko 250 žena iz Gračanice su na maketu ostavljale poruke i na taj način dale podršku majkama Srebrenice i pridružile se u obilježavanju Međunarodnog dana nestalih.

Apel porodica nestalih iz Kotor Varoši: Tražimo kosti naših najmilijih!

"Kako doći do istine, kada svijet šuti?" i "Porodice imaju pravo da znaju istinu“, samo su neke od poruka kojima su porodice nestalih Bošnjaka i Hrvata iz Kotor Varoši u nedjelju u Travniku obilježili Međunarodni dan nestalih.

Zahtjevaju da tijela njihovih najmilijih konačno budu pronađena a odgovorni za zločine kažnjeni.

“U jednom danu, samo u mjestu Grabovica, nestala je 161 osoba, a u kompletnoj općini Kotor Varoš tražimo oko 300 ljudi. Njih su zarobili vojska ili policija bosanskih Srba, ne znamo ni mi više ko, ali znamo da su nestali i da do danas ne znamo ništa o njima. Bilo je mnogo lažnih informacija i bezuspješnih potraga ali krajnje je vrijeme da porodice saznaju gdje su njihovi najmiliji. Uvijek je bolja gorka istina, nego duga neizvjesnost”, kazala je Munevera Avdić, predstavnica organizacije porodica ubijenih i nestalih osoba iz Kotor Varoši.

Na skupu u Travniku bila je i Nifa Hasić koja 23 godine traga za dvojicom sinova koji su bili zarobljeni u školi u mjestu Grabovica.

Da mi je neko rekao eno ih u Travniku, našli su ih, ja bih pješice iz Kotor Varoši došla. Nego, niko neće ništa da nam kaže već 23. godine. Pomrijet ćemo svi zaboga miloga, a nećemo saznati gdje su. Samo mi znamo kako nam je kad nemaš djece…Ko će te zovnuti, ko odvesti u bolnicu? Niko, nemam ništa…”, priča Nifa.

I povratnica u Kotor Varoš Safija Husić gotovo je izgubila nadu da će pronaći posmrtne ostatke muža i sina koji su nestali prije 23 godine.

Nestali su u istom danu i šta je dalje bilo ne znamo. Željela bih samo da nam kažu istinu i da nam daju naše kosti da ih sahranimo i da znamo gdje su. To nam je jedina želja. Lažnih informacija ima, a nikad prave istine”, kaže ona.

Travnik: Sjećanje na nestale u Kotor Varoši


Edina Ramić bila je beba 1992. godine i ne sjeća se oca koji je tada nestao.

Najžalosnije je što se apsolutno ništa ne znamo. Bilo bi lakše kad bi postojao grob na koji možemo otići i dostojanstveno se oprostiti od svojih umrlih. Ja sam uvijek za pomirenje ali ne za zaborav. Zaboravit se ne smije a u ovakvoj sredini moramo i trebamo živjeti zajedno jer smo očito osuđeni jedni na druge”, kaže ona.

Na skupu u Travniku, upriličenom u povodu Međunarodnog dana nestalih, potpisana je peticija kojom je zatraženo da što prije budu pronađena tijela nestalih 1992. godine iz Kotor Varoši.

U znak sjećanja, simbolično su u zrak pušteni bijeli baloni na kojima su bila ispisana imena nestalih iz Kotor Varoši.

  • 16x9 Image

    Sadik Salimović

    Rođen je u Srebrenici 4. januara 1955. godine. Novinarstvom se bavi 40 godina. U vremenu od 1993. do 2000. u Tuzli je bio  sportski novinar RTV TK, Tuzlanske televizije i OBN-a. Dopisnik je Radija slobodna Evropa iz Srebrenice od 2002. godine. Objavio je dvije knjige o Srebrenici, te roman pod nazivom "Srebrenica-Tuzla PUT SMRTI".

  • 16x9 Image

    Marija Augustinović

    Novinarstvom se profesionalno počela baviti 2007. godine u redakciji Novinske agencije ONASA u Sarajevu. Nakon višegodišnjeg iskustva u agencijskom novinarstvu, angažirana je u radijskom i web novinarstvu.

XS
SM
MD
LG