Dostupni linkovi

Majka Tereza je simbol zbližavanja naroda u Makedoniji


Spomen kuća Majke Tereze u Skoplju, 2009. godine
Spomen kuća Majke Tereze u Skoplju, 2009. godine
Stogodišnjica rođenja Majke Tereze u njenom rodnom gradu Skoplju obeležava se sa nekoliko događaja, koji su organizovani od strane asocijacije “Skopjanka Majka Tereza” i udruženja “Probudi se”.

Obe organizacije smatraju da svako ima prava da slavi delo velike dobrotvorke, iako za jednu od njih ime Majke Tereze treba ujedinjavati sve građane najrazličitijih veroispovesti, a za drugu će to biti moguće samo, ako ne bude osporavano njeno poreklo.

Predsednik asocijacije “Skopjanka Majka Tereza”, Stojan Trencevski kaže da je jubilej povod da se na delu osete njeni principi.

"Kao najpoznatija Skopljanka na svetu, ona pripada celom čovecanstvu i zato tako treba da je osećamo, da budemo ponosni, ali niko nema ekskluzivitet na njeno bitisanje. Ona je pripadala jedino Bogu, ali je znak prepoznavanja Skoplja i ovog dela Balkana. Mislim da sve verske zajednice osećaju to,"
smatra on.

Sinonim prijateljstva, dobrote, humanosti

Artan Grubi
iz udruženja “Probudi se” kaže da kad se prihvate reči Majke Tereze da je po krstu Albanka, po veri hrišćanka, a po državljanstvu Indijka, koje su prihvaćene i u Vatikanu, onda se u Makedoniji mogu ostvariti vrednosti po kojima je poznata u svetu.

"U tom trenutku kada se to neće osporavati, mislim da će ona najviše ujedinjavati sve etničke zajednice. Vrednosti po kojima je svet poznaje trebaju biti most zajedničkog delovanja svih nas ovde u Makedoniji,"
ocenjuje Grubi.

Majka Tereza - sto godina od rođenja

Vlado Dimovski
iz Centra za međuetnicku toleranciju navodi da sve ono što je dosada urađeno za Majku Terezu, inicirano je od strane nevladinih organizacija makedonske i albanske zajednice i predstavlja most zbližavanja između dva naroda

"Samo ime Majke Tereze znači zbližavanje dva naroda u Makedoniji, to je sinonim prijateljstva, dobrote i humanosti,"
mišljenje je Dimovskog.

Povodom stogodišnjice rođenja Majke Tereze makedonski parlament je održao specijalnu sednicu, uručena je državna nagrada “Majka Tereza”, a ginekološki centar u skopskom naselju Cair od četvrtka će nositi ime velike dobrotvorke.

Ispred njenog spomenika, koji se nalazi u centru grada kod spomen kuće Majke Tereze, mnoge državne, partijske delegacije i građani su položili cveće, a isto je bilo i kod spomen ploče na mestu gde se nalazila njena kuća.

Majka Tereza rođena je u Skoplju pre tačno sto godina kao Agnes Gondza Bojadžiu.

XS
SM
MD
LG