Dostupni linkovi

Maja Abdomerović o izložbi Milomira Kovačevića Strašnog


Maja Abdomerović
Maja Abdomerović

"Umjetnička galerija BiH je iz trećeg puta uspjela. Tri puta smo pokušavali da kandidujemo Strašnog za Šestoaprilsku nagradu i evo, ovaj put je to uspjelo. To smo uradili kada smo shvatili da taj čovjek nije dobio tu nagradu. Podrazumijevali smo da je Strašni već dobitnik Šestoaprilske nagrade, jer iskreno, ne znam koja osoba iz oblasti kulture je zaslužnija za ovaj grad od njega. U trenutku kada smo mi spoznali da on nije dobitnik Šestoaprilske nagrade, krenuli smo u proces upornog kandidiranja. Ove godine smo uspjeli, čak smo imali tu formalnu stavku zadovoljenu, imali smo Upravni odbor koji je na svojoj sjednici donio odluku jednoglasno, bez diskusije.

Zapravo, Milomir Kovačević Strašni je ikona Sarajeva. Bojim se da će doći vrijeme, kako se stvari odvijaju, da više niko to neće znati, ili da to više nikom neće biti bitno, bez obzira što njegove fotografije svjedoče o više decenija života ovog grada i u ovom gradu.

Jako mi se dopalo što je Ahmed Burić neki dan napisao: "On je vlasnik naše prošlosti", i to Strašni ustvari jeste. Ova izložba će sad to i pokazati. Mi smo možda i zaboravili neke stvari, ali on je tu, kao podsjetnik, ne on, nego njegove fotografije koje će nas vratiti unazad, ne kako nas sada političari vraćaju, nego na jedan drugačiji način, u doba kad se cijenio život, kad se cijenila solidarnost, kad su se cijenile sve ove vrijednosti koje su danas potpuno zanemarene", kaže za RSE Maja Abdomerović, kustosica Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine.

XS
SM
MD
LG