Dostupni linkovi

Djevojčice uče odrasle lekciji iz suživota


Arijana Maksimović
Arijana Maksimović
„Ja se zovem Arijana Maksimović, četvrti sam razred Osnovne škole „Maglaj“ u Bočinji. Imam deset godina“.

„Ja se zovem Tesnima Rizvić, peti sam razred Osnovne škole u Maglaju. Moja prijateljica je Arijana, ona mi je najbolja prijateljica ovdje u školi“.

"Ja nemam ni kompjuter, ni mobitel. Tesnima mislim ima kompjuter", nastavlja Arijana Maksimović.

"Imam ja i mobitel i kompjuter, a i internet", dodaje Tesnima Rizvić.

Priču iz Bočinje o djevojčicama Arijani i Tesnimi, od kojih je jedna srpske nacionalnosti, a druga kćerka vehabije, objavljenoj na našem radiju, prenio je i portal maglaj.net.

Maja Petrušić
To je bio povod da Maglajlije organizuju akciju prikupljanja novca kako bi se Arijani kupio računar.

Pored računara, kako kaže Senad Šehić, urednik portala, Arijana je dobila i mobilni uređaj.

„U kući smo zatekli nju, njenu mamu i njenog djeda. Bili su oduševljeni. Kod mame smo čak primjetili i suze. Djevojčica naravno sretna, kao i svaka mala djevojčica. Obećala nam je da će računar koristiti najviše za školske svrhe. Primjetili smo da jako teško žive, bukvalno smo jedva našli tu kuću“, kaže Šehić.

Osim Arijane, na prijedlog učitelja u školi u Bočinji, računar i mobitel dobila je i djevojčica Maja Petrušić, čiji su roditelji, također, povratnici u selo.

„Sad se uključio veliki broj ljudi. Skupilo se dosta tih stvari, jer su bukvalno svi nudili bilo kakvu pomoć. Igrom slučaja smontirala su se dva računara i kupljena su tri mobilna uređaja. Ostatak opreme je uručen toj porodici i Maja je dobila isto računar, a mobilne uređaje su dobili ona i njen brat. Čak je napisala jedno lijepo pismo u kojem se zahvalila svima na poklonjenim stvarima.“

Podsjećamo- djeca srpske nacionalnosti, čiji su roditelji povratnici u selo, i djeca postratnih doseljenika, svakodnevno se druže u školi i najbolji su prijatelji. Oni se ne žele dijeliti samo zbog toga što su različite vjeroispovijesti, jer je njima jedino drugarstvo imperativ.
XS
SM
MD
LG