Dostupni linkovi

Uvesti psihološki test za obavljanje javnih funkcija u BiH


Šef kluba zastupnika SDP BiH u Parlamentu BiH Saša Magazinović
Šef kluba zastupnika SDP BiH u Parlamentu BiH Saša Magazinović

Šef kluba zastupnika Socijaldemokratske partije (SDP) u Parlamentu Bosne i Hercegovine (BiH) Saša Magazinović uputio je inicijativu da se zvaničnicima u institucijama BiH uvede obavezan ljekarski pregled.

Pregled bi podrazumijevao i testiranje mentalno-psihološke sposobnosti za obavljanje javnih funkcija, kao i testiranje na psihoaktivne supstance.

Magazinović je ovu inicijativu uputio Vijeću ministara BiH, zatraživši da u roku od tri mjeseca dostavi u parlamentarnu proceduru zakon koji će u budućnosti spriječiti da najvažnije javne funkcije obnašaju oni koji nisu uspješno prošli ljekarski pregled.

"Budući da se radi o izuzetno odgovornim javnim funkcijama značajnim za širu društvenu zajednicu, pa i državu u cjelini, smatram da osobe na najodgovornijim pozicijama trebaju biti u svakom smislu, pa i zdravstvenom, sposobne da ih obavljaju", naveo je Magazinović.

Podsjetio je i da zakonodavstvo u BiH obavezuje državne službenike i namještenike da, pri zasnivanju radnog odnosa, izvrše ljekarski pregled.

No, takva zakonska obaveza ne postoji za osobe koje obnašaju najviše javne funkcije, pa tako ministri, njihovi zamjenici, zastupnici i mnogi drugi nisu prošli ni osnovne ljekarske preglede.

XS
SM
MD
LG