Dostupni linkovi

Maersk obustavlja prolazak brodova kroz moreuz u Crvenom moru zbog napada Huta


Tanker danske brodarske kompanije Maersk (foto arhiv)
Tanker danske brodarske kompanije Maersk (foto arhiv)

Jedna od najvećih brodarskih kompanija na svijetu Maersk javila je u petak da obustavlja prolazak svojih brodova kroz ključni moreuz u Crvenom moru poslije napada jemenskih pobunjenika Huta na trgovačke brodove.

"Nakon incidenta promašaja za dlaku "Maersk Gibraltara" juče [u četvrtak] i još jednog napada na brod sa kontejnerima, danas [u petak] smo dali instrukcije svim brodovima Maersk u tom području koji bi trebalo da prođu kroz moreuz Bab el-Mandeb da naprave pauzu u putovanju do daljeg", navela je danska firma u saopštenju za agenciju AFP.

Njemačka brodarska kompanija Hapag-Lloyd, koju su takođe ciljali pobunjenici Huti, rekla je da razmatra hoće li pauzirati plovidbu Crvenom morem, ali da konačna odluka nije donesena.

Balistička raketa, ispaljena sa teritorije pod kontrolom pobunjenika u Jemenu, pogodila je u petak teretni brod u Crvenom moru u blizini strateški važnog moreuza Bab el-Mandeb, nekoliko sati poslije napada u kojem je pogođen drugi teretni brod, navele su vlasti.

Raketni napad na teretni brod MSC Palatium III i prethodni napad na teretni brod Al Jasrah predstavljaju eskalaciju kampanje koja se pripisuje jemenskim pobunjenicima iz pokreta Huti, podržanim od Irana.

Ti napadi ugrožavaju brodove koji plove ključnim koridorom za transport tereta i energenata za Evropu i Aziju od Sueckog kanala do Indijskog okeana.

XS
SM
MD
LG