Dostupni linkovi

Maduro novi predsjednik Venecuele, Capriles ne priznaje rezultate


Socijalist Nicolas Maduro novi je predsjednik Venezuele. Bivši bliski suradnik Huga Chaveza, i njegov “naslijednik” osvojio je oko 300.000 glasova više od svog rivala, lidera opozicije Enricea Caprilesa, saopćila je Državna izborna komisija. Maduro je osvojio 50,7 posto glasova, a opozicioni kandidat 49,1 posto, na osnovu većine prebrojanih listića.

Capriles je medjutim zatražio ponovno brojanje glasova , te rekao da je Madurova legitimnost upitna.

Nakon objave prvih rezultata u Caracasu, gdje socijalisti imaju veliki broj pristaša, erupcija oduševljenja, vatromet s pobjedničke, i nezadovoljstvo s druge strane.

Nicolas Maduro, u trenirci, u bojama venezuelanske zastave, poput svog prethodnika, objavio je pobjedu, naglašavajući da je ona legitimna i u skladu s Ustavom. Istaknuo je da je njegova pobjeda znak da je Hugo Chavez nepobjediv i da nastavlja dobijati bitke.

Izjavio je kako je razgovarao s protukandidatom telefonom, te da je spreman na prebrojavanje glasova, te je pozvao i one koje nisu za njega glasali, da nastave raditi, zajedno, u interesu zemlje.

Ipak, Madurova pobjeda nad Caprilesom je bila tijesna nego se to očekivalo. Naime, u oktobru je Chavez pobijedio Caprilesa sa govotovo desetopostotonom razlikom.
Zatraženo je i ručno prebrojavanje glasova. Capriles je svom je protukandidatu poručio da je gubitnik dana i da ga narod ne voli.

Analitičari upozoravaju da Venezuela ima jednu od najviših stopa inflacije u regiji, da je kriminal u porastu posljednjih godina, a posebno u glavnom gradu. Nestašice hrane i električne energije su česta pojava. Ipak, smatraju da će najveći izazov za novog predsjednika biti kako vladati u duboko podijeljenoj i polariziranoj zemlji.
Nicolas Maduro je vršio dužnost predsjednika od 5. marta kada je od raka umro Chavez.

Zakletvu bi trebao položiti 19. aprila, a šestodgodišnji predsjednički mandat mu ističe u januaru 2019.
  • 16x9 Image

    Mirjana Rakela

    Od 1995. godine stalni je član redakcije na RSE u Pragu, a pored tema iz Hrvatske, bavi se i širim prostorom Balkana. Dobitnica novinarske nagrade 'Lorenzo Natali'  2008. koje dodjeljuje Evropska komisija u saradnji sa Reporterima bez granica i Svjetskim udruženjem novinara. 

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG