Dostupni linkovi

Nacista Kepiro na početku suđenja odbacio optužbe


Šandor Kepiro pred početak suđenja, 5. maj 2011
Šandor Kepiro pred početak suđenja, 5. maj 2011
U Budimpešti je u četvrtak počelo suđenje Šandoru Kepirou, na osnovu optužbi da je počinio zločine nad Srbima, Jevrejima i Romima u Novom Sadu za vreme Drugog svetstkog rata.

Kepiro je odbacio sve navode oputužnice rekavši da sve što piše u optužnici predstavlja "najobičniju laž".

Kepiro, star 97 godina, u sudnicu je ušao uz pomoć rodbine pošto se veoma teško kreće, a dok je sedeo u stolici za optužene u rukama je držao papir na kojem je pisalo: "Ubice, sudite 97-godišnjem starcu", dok su ispred zgrade suda protestovali mladi Jevreji.

Slučaj Kepiro, sa velikom pažnjom prati i srpsko Tužilaštvo za ratne zločine, koje je 2008. godine pokrenulo istragu protiv Kepira, zbog sumnje da je učestvovao u ubistvu Srba, Jevreja i Roma, tokom fašističke racije u januaru 1942. godine, rekao je za Radio Slobodna Evropa zamenik tužioca Bruno Vekarić, koji u Budimpešti sa tužiocem Vladimirom Vukčevićem prati suđenje.
Specifičnost ovog postupka je to što će biti kratak, trajaće samo od 5. do 20. maja, kada se očekuje izricanje sudske presude.


„Ovaj predmet ovaj slučaj jeste rezultat naše dobre saradnje sa Efraim Zurof centrom s jedne strane i sa druge strane sa mađarskim pravosudnim organima“
, kaže Vekarić, prenoseći atmosferu iz budiompeštanske sudnice.

„Bilo je jako puno medija, strahovito veliko interesovanje medija. Videle su se razne podele. Bilo je ljudi koji su sa transparentima podržavali Kepira. S druge strane bilo je mladih Jevreja sa žutim zvezdama-simbolima holokausta i stradanja u ono nesrećno vreme. U samoj sudnici Kepiro je pokušao da simulira da ne čuje a onda je tužilac viknuo - Kepiro, a on se okrenuo.Videlo se da ustvari simulira. Kasnije je čak i odgovarao“
, prenosi za naš program atmosferu iz sudnice zamenik srpskog tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić.

Bivšem kapetanu Hortijeve nacističke vojske ovo je već treći put da izlazi pred lice pravde a do sada nijednom nije pravosnažno osuđen za zlodela počinjena tokom Novosadske racije januara 1942. godine.

Dva puta je osuđivan na zatvorske kazne od 10, odnosno 14 godina, ali ih nikada nije odslužio jer je nakon rata pobegao u Argentinu. Devedestih se vratio u Mađarsku nakon što je dobio uveravanja da neće biti gonjen.

Peti na listi najtraženijih


Predstavnici Jevrejske opštine iz Novog Sada, među kojima su i porodice žrtava nacističkih zločina u tom gradu, januara 1942. godine, takođe su prisutni na suđenju.

Prema rečima predsednika novosadske jevrejske opštine Gorana Levija, ova zajednica je mnogo pomogla da se Kepiro nađe pred licem pravde.

„Jevreji kao i u svim dosadašnjim slučajevima, uvek zalagali da se svi vinovnici zločina koji su se desili u to vreme, iako to bilo davno, pre 70 godina , trebaju da budu osuđeni. Treba da budu osuđeni iz jednog razloga da se to obeleži, iz drugoga razloga da se to nikada ne zaboravi. Iz trećeg razloga da se to nikada više ne desi. To je jedan naš opšti stav koji moramo da ispoštujemo da se stvarno ni jednoj generaciji ni jednoj naciji ne bi to ponovo desilo“
, naglašava predsednik novosadske jevrejske opštine.

Boviši nacistički logor Auschwitz-Birkenau, 2010
Kepiro je peti na listi najtraženijih odbeglih nacista iz Drugog svetskog rata za kojima traga Centar "Simon Vizental" iz Jerusalima. Osim za raciju, Kepiro je osumnjičen i da je učestvovao u deportaciji novosadskih Jevreja u koncentracioni logor Aušvic 1944. godine.

Novosadska javnost, kao i članovi porodica ubijenih, dugi niz godina čekaju na početak suđenja, kaže predsednik Skupštine grada Novog Sada Aleksandar Jovanović.

„S jedne strane može da se kaže da početak sudskog procesa predstavlja olakšanje za sve nas. Ipak ostaje nedorečeno zašto je trebalo da prođe da bi suđenje uopšte počelo. Mi kao predstavnici grada, pomno ćemo pratiti razvoj suđenja jer ono što se desilo te zime 1942 godine u Novom Sadu, jedne od najtežih, najstravičnijih, najtamnijih trenutaka u istoriji našeg grada.Pravad za kojom tragamo eto skoro 70 godina mora biti zadovoljena"
, uveren je Aleksandar Jovanović.

Kepir je prošle godine čak tužio direktora Centra „Simon Vizental” Efraima Zurofa za klevetu zbog toga što ga je u mađarskim medijima i javnosti nazvao ratnim zločincem i „moralnim monstrumom holokausta”. Sud je odbacio Kepirovu tužbu.

Suđenje je predviđeno do 20. maja, kada se očekuje izricanje sudske presude i zadovoljenje pravde i porodica žrtava.

"Oni imaju jedana drugačiji pristup. Prosto osećaju jedno olakšanje zbog ovog slučaja jer osećaju zadovoljenje pravde na neki način, ukoliko Kepiro bude osuđen. Specifičnost ovog postupka je to što će biti kratak. On će trajati od 5. do 20. maja kada se očekuje izricanje sudske presude“
, kaže Bruno Vekarić
XS
SM
MD
LG