Dostupni linkovi

Izbori u Mađarskoj - veliki poraz socijalista


Lider Fides-a Viktor Orban
Lider Fides-a Viktor Orban
Budući mađarski premijer Viktor Orban u kampanji koja je prethodila ubjedljivoj dvotećinskoj pobjedi na izborima, najavio je izlazak zemlje iz recesije, otvaranje milion novih radnih mjesta u narednih deset godinana i smanjenje poreza. Fides koji je vladao u Mađarskoj od 1998. do 2002. godine, takođe će raditi na smanjenju ogromnog državnog i regionalnog birokratskog aparata, smanjiti broj poslanika u Skupštini i dati državljanstvo svim Mađarima u susjednim džavama.

Nakon što je Državna izborna komisija objavila da je Savez demokratske omladine, skraćeno "Fides", u drugom krugu osvojio 263 skupštinska mjesta, pet više od dvotrećinske većine, lider i budući premjer Viktor Orban je rekao pred hiljadama razdraganih pristalica u Budimpešti:

„Revolucija se dogodila danas na glasačkim mjestima!“

Važne su promjene

Istovremeno je odlazećeg premijera socijalistu Gordona Bajnajia optužio za ekonomski i politički haos i korupciju

„Mađarski narod danas je svrgnuo režim oligarha koji je zloupotrijebio moć, narod je danas uspostavio novi poredak, poredak nacionalnog jedinstva“

U svakom slučaju brojke potvrđuju tu odlučnost. Socijalisiti su potučeni do nogu, izgubivši više od dvotrećinske većine i ostavši sa samo 59 poslaničkih mjeta. 47 od ukupno 386 skupštinskih mjesta osvojila je stranka krajnje desnice - Pokret za bolju Mađarsku Jobik.

Na jednom od glasačkih mjesta, stariji birač Marija Holeska rekla je da je galsala u nadi da će se nešto nabolje promijeniti.

„Ja samo želim bolju budućnost za moju unučad, nije mi važano da li će to biti Fides ili socijalisti ili bilo koja druga partija, samo žeim da moja unučad imaju bolji život“, kaže ona.

Analitičari, pak, kažu da novi premijer Viktor Orban ima veoma malo vremena da popravi veoma loše ekonomsko socijalne prilike u zemlji, prije nego što oni koji su ga podržali počnu da gube strpljenje. Po njihovom mišljenju i pored optimističkih obećanja realnost ostaje veoma teška, a popularnost Fidesa u velikoj mjeri zasnovana je na „nerealnim očekivanjima“. Takođe podsjećaju da za vrijeme ranijeg četvorogodišnjeg mandata Vikitor Orban nije pokazao da on i stranka posjeduju veće sposobnosti ili mudrost od ostalih partija.
XS
SM
MD
LG