Dostupni linkovi

Umro mađarski nacista Šandor Kepiro


Šandor Kepiro u sudnici, juli 2011
Bivši oficir mađarskih specijalnih bezbjednosnih snaga Šandor Kepiro, koji je nedavno oslobođen optužbi za ratne zločine tokom Drugog svjetskog rata, umro je jutros u Budimpešti u 98. godini.

Kepiro je umro u bolnici u Budimpešti, ali doktori nisu naveli uzrok smrti, saopštio je njegov advokat Žolt Zetenji, a prenose mediji.

Kepira, bivšeg kapetana mađarske okupatorske žandarmerije, optužnica je teretila da je 1942. tokom Novosadske racije učestvovao u raciji kada je pod led bačeno najmanje 1 200 Srba, Jevreja i Roma.

Sud u Budimpešti je 18. jula ove godine Kepira proglasio nevinim zbog, kako je rečeno, nedostatka dokaza. Suđenje je počelo 5. maja ove godine, pred sudom u Mađarskoj, kada je Kepiro negirao sve optužbe. Tužilaštvo je tražilo doživotnu zatvorsku kaznu, ali ga je sud oslobodio.

Beograđanin drži Kepirovu fotografiju na protestima zbog oslobađanja Šandor Kepira, juli 2011

Centar "Simon Vizental" saopštio je da je u fašističkoj raciji 1942. godine ubijeno i pod led Dunava bačeno najmanje 1 246 građana Novog Sada, najviše Jevreja, Srba i Roma.

Pojedini istraživači tvrde da je tada pobijeno oko 4 000 osoba.

Kepiro je tokom i neposredno nakon Drugog svjetskog rata u dva navrata bio osuđivan za to zlodjelo.

Mađarski vojni sud osudio ga je 1944. na 10 godina zatvora. Kada je Njemačka 1944. okupirala Mađarsku, fašistički režim ga je oslobodio.

Po završetku Drugog svjetskog rata Kepiro je pobjegao u Argentinu, da bi se u Mađarsku ponovo vratio 1996. Prema informacijama kojima raspolaže lovac na naciste Efraim Zurof, tužilaštvo Mađarske je Kepira u odsustvu ponovo osudilo 1946. godine.

Centar "Simon Vizental" otkrio je 2006. godine, u okviru operacije "Posljednja šansa", da Kepiro živi u Budimpešti i da prima mađarsku penziju.
XS
SM
MD
LG