Dostupni linkovi

Mađarska uvodi nove restrikcije na uvoz agrarnih proizvoda iz Ukrajine


Ilustrativna fotografija, utovar kamiona sa pšenicom u Odesi, na jugu Ukrajine, jun 2022.
Ilustrativna fotografija, utovar kamiona sa pšenicom u Odesi, na jugu Ukrajine, jun 2022.

Vlada Mađarske uvešće nove restrikcije na uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine, saopštio je 11. aprila ministar poljoprivrede te zemlje Ištvan Nađ (István Nagy), prenela je agencija Asošijeted Pres (AP).

Reč je o potezu koji je osmišljen tako da zaštiti mađarske poljoprivrednike od poremećaja na tržištu usled jeftinijih poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine.

Nađ je na konferenciji za medije izjavio da je odluka Evropske unije (EU) iz 2022. godine da dozvoli uvoz iz Ukrajine bez carina usmerena da pomogne ukrajinskoj ekonomiji da se održi nakon ruske invazije, dovela do "ozbiljnog viška zaliha i značajno nižih cena" na evropskom poljoprivrednom tržištu.

Nađ je optužio EU i Evropsku komisiju da nisu uspele da zaštite evropske poljoprivrednike koji ne mogu da se takmiče sa jeftinim uvozom. On je najavio da će Mađarska uvesti dodatne mere zaštite u okviru svojih nacionalnih nadležnosti.

"Brisel i Evropska komisija su izdali mađarske poljoprivrednike i umesto toga podržavaju ukrajinske oligarhe", rekao je Nađ.

Mađarska ima zategnute odnose sa susednom Ukrajinom i jedna je od zemalja EU koje su pružile najmanju podršku Kijevu tokom rata sa Rusijom.

Ubrzo nakon početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022, Mađarska je izjavila da neće obezbediti oružje Kijevu niti će dozvoliti njegovo prebacivanje preko svoje istočne granice.

Takođe se zalagala protiv sankcija Moskvi i zapretila da će onemogućiti finansijsku pomoć EU njenom ratom razorenom susedu.

Nađ je u četvrtak rekao da je vlada donela odluku o planu u pet tačaka za pomoć mađarskim poljoprivrednicima, koji između ostalog uključuje i ograničenja koja za prerađene proizvode od ukrajinskog žita.

Mađarska vlada je prošle godine uvela zabranu uvoza 24 ukrajinska poljoprivredna proizvoda, ali je rekla da će dozvoliti njihov transport preko svoje teritorije. Zabrana se odnosila na žitarice, uljarice, brašno, jestivo ulje i nekoliko proizvoda od mesa. Prošlog meseca ukrajinski prirodni med je skinut sa liste zabranjenih uvoznih proizvoda.

EU je u martu postigla dogovor o obnovi privremene suspenzije carina i kvota na ukrajinske poljoprivredne proizvode. Međutim, ukoliko uvoz osnovnih namirnica iz Ukrajine premaši prosečne količine uvezene 2022. i 2023. to bi moglo primorati Evropsku komisiju da ponovo uvede kvote za uvoz.

Poljoprivrednici su tokom februara i marta protestovali širom Evrope, a jedan od glavnih razloga za nezadovoljstvo bio je njihov otežan materijalni položaj zbog uvoza poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine, koji su oborili cene.

XS
SM
MD
LG