Dostupni linkovi

Mađarska počela da gradi žičani zid prema Srbiji


Na delu granice sa Srbijom, između Ašothaloma, nedavno otvorenog graničnog prelaza, i prvog susednog gradića Morahaloma, počeli su pripremni radovi za postavljanje već najavljenog žičanog zida koji bi trebalo da zaustavi ogromni priliva migranata u Mađarsku.

Do samog mesta izvođenja radova iz Ašothaloma stiže se zemljanim putem, između poljoprivrednih imanja na kojima se, samo par stotina metara od granice, uzgajaju kukuruz, paprika, pšenica. Upravo njime, kada ilegalno pređu srpsku granicu, u Mađarsku pristižu brojne grupe izbeglica iz krizom pogođenih zemalja, često se zaustavljajući kod prvih kuća da bi se odmorili, ili pak zatražili malo vode.

Ovde kod nas je toliko prometno, da smo imali utisak kako je upravo tu granični prelaz, a ne kod Ašothaloma“, priča Monika Sabo, koja stanuje u šoru prema granici. „Danas ih, međutim, nismo videli prestali su da prolaze otkako su stigli bageri“.

Na pitanje šta misli o zidu koji se podiže, kaže da nije baš sigurna šta da misli.

„Žao mi je ovih ljudi, žalosno ih je gledati, ima tu i žena i male dece. Međutim, toliko ih je puno, i oni i danju i noću pristižu, ulaze ponekad kod nas u dvorište, traže informacije, pitaju za policiju, traže vodu... da je to već previše. Hranu nikada ne traže, i moram reći, nismo imali nikakvih neprijatnosti sa njima, nikada nisu bili agresivni. Ali, sada ih je zaista već previše. Prolaze ovuda kao da tu nema nikakve granice...Možda će ovo malo zaustaviti taj pritisak“, kaže Monika.

Radnici na imanju blizu granice se, pak, žale da migranti često ulaze na imanje, i da su nekoliko puta porušili ogradu, te veruju da je dobro što će tu biti podignuta žičana ograda.

Desetak metara od granice, na mestu gde se priprema budući „zid“, kasno popodne zatekli smo samo jedan bager, nekoliko policijskih vozila i dvadesetak policajaca. Uz njih i više novinara, koji čitav dan pristižu, te je na pomenutom seoskom kolskom putu veoma prometno. Situacija sa policijom je prilično neformalna – iako je državni granični pojas u pitanju, snimanje i fotografisanje su dozvoljeni, mada sa određene udaljenosti, tako da je teško „uhvatiti“ bager koji ravna teren. Ipak, nikakvu zvaničnu informaciju nismo mogli dobiti na licu mesta. Senti Sabolč, portparol policije županije Čongrad, rekao je da je za ogradu zadužena vojska, i da policija nema ingerencija da daje izjave. Na pitanje o migrantima uputio nas je na policiju, kojoj se po protokolu moramo najpre pismeno obratiti.

Ono što je poznato, a prema pisanju mađarskih medija, ovakva ograda, visoka četiri metra, biće izgrađena na oko desetak mesta na mađarsko-srpskoj granici, na kojima je prolazak migranata najfrekventniji. Mađarska vlada je za ovaj poduhvat odlučila da iz rezerve za vanredne potrebe izdvoji 6,56 milijardi forinti, odnosno oko 20 miliona eura. Nakon što je i državni parlament zvanično odobrio podizanje ograde, počeli su i radovi na terenu.

Pogledajte komentare (6)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG