Dostupni linkovi

Mađarska ne dozvoljava izbjeglicama u vlakove


Stanica u Budimpešti zatvorena za izbeglice
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:46 0:00

Stanica u Budimpešti zatvorena za izbeglice

Stotine izbjeglica blokirano je na kolodvoru Keleti u Budimpešti. Stanica je otvorena za promet, no, ne i izbjeglicama. Neki od njih imali su sreću i uspjelo im je ukrcati se na vlak za Njemačku. Oko 1.400 stiglo je u utorak ujutro vlakom iz Mađarske, preko Austriije do Minhena.

Stotine izbjeglica ispred, za njih zatvorenog kolodvora, uzvikuju “Njemačka, Njemačka”, nadajući se ulasku u vlak koji bi ih prevezao do te države i dalje na zapad Evrope. Madjarski policajci stoje u čvrstoj liniji i puštaju na stanicu “neke druge putnike”. I dok evropska politika još uvijek traži pravi odgovor kako pomoći nesretnima ljudima, gradjani evropskih zemalja na velikim prosvjedima daju punu podršku ljudima koji su izbjegli iz ratom razorenih država. Najviše njih dolazi iz Sirije, Afganistana i Eritreje.

Austrijske vlasti saopćile su da je tokom ponedjeljka vlakom u Beč stiglo više od 3.600 ljudi. Pojačane su kontrole na cestovnim pravcima izmedju Austrije i Mađarske.

Oko 20 tisuća građana Beča u ponedjeljak uvečer je zatražilo humaniji odnos prema izbjeglicama.

Austrijski pjevač i aktivist za ljudska prava Willi Resetarits je poručio:

“Recimo to glasno i jasno. Izbjeglice su ovdje dobrodošle. Ponovimo, mi smo za kulturu dobrodošlice , a ne za kontrolu ljudi koji bježe od smrti. No, ne možemo riješiti problem samo time što imamo otvorenu dušu i srce”.

Austrijski kardinal Christoph Schonborn u katedrali sv. Stefana na misi u spomen na 71 žrtvu, nesretnike koji su se ugušili u kamionu prošli tjedan je kazao:

“Šokiran sam snimkama izbjeglih. U većini slučajeva na sebi imaju tek odjeću. One davne 1945, izbjegli su sa sobom nosili barem dva kofera. Ovi današnji nemaju ništa osim svojih života. Mogu tek zamisliti koliko je strašno pobjeći ka nama, iz Sirije bez ičega”.

Većina izbjeglica želi u Njemačku. Medju njima je je Kalil, učitelj engleskog jezika iz Kobanea u Siriji koji putuje sa suprugom i bolesnom kćerkom kroz Austriju do Hamburga. “Hvala bogu niko nas nije pitao za pasoš. Nema policije, nema problema”, rekao je agencije Reuters.

Izvanredni sasatanak ministara unutarnjih poslova EU očekuje se za 14 dana, a za ovaj petak najavljen je susret Višegradske četvorke - Poljske, Češke, Slovačke i Mađarske. U ovim zemljama oštro se protive udomljavanju izbjeglica i tvrde da južne članice nisu učinile dovoljno, te da je nejasno ko je ekonmski migrant, a ko izbjeglica.

Njemačka kancelarka Angela Merkel kazala je da EU treba raditi na zajedničkoj “azilantskoj politici”. “To znači brzo osnivanje registracijskih centara. Ekonomske izbjeglice nećemo uzimati u obzir. I to bi vodilo poštenom rasporedjivanju izbjeglica unutra članica Unije” ,istaknula je Merkel na zajedničkoj konferenciji za novinare s španjolskim premijerom Marianom Rajoyem u Berlinu.

XS
SM
MD
LG