Dostupni linkovi

Mađarski zvaničnik otpušten iz Orbanove kancelarije zbog optužbi za podmićivanje


"Raskinuli smo radni odnos zaposlenog u kabinetu premijera koji je jedini bio upleten i u potpunosti sarađujemo sa vlastima u njihovoj istrazi", saopštila je kancelarija portparola Vlade Mađarske.

Kancelarija mađarskog premijera Viktora Orbana otpustila je jednog svog službenika i sarađuje sa povezanom istragom o navodima o podmićivanju, saopšteno je 9. maja, nakon što su lokalni mediji objavili da je jedan visoki zvaničnik optužen za primanje mita.

Evropska unija (EU) već duže vreme je optuživala Mađarsku za zloupotrebu sredstava i pretila da će smanjiti finansiranje zemlje ukoliko ta država ne preduzme konkretne korake za suzbijanje korupcije.

Zvaničnik, čije ime nije objavljeno, imao je čin šefa odeljenja i radio je na projektima koje finansira EU, preneo je sajt 24.hu.

"Raskinuli smo radni odnos zaposlenog u kabinetu premijera koji je jedini bio upleten i u potpunosti sarađujemo sa vlastima u njihovoj istrazi", saopštila je kancelarija portparola Vlade u odgovoru putem mejla.

Rečeno je da je postupak dobar primer onoga što se naziva efikasnim sistemom kriminalne kontrole koji štiti mađarske i fondove EU.

U februaru je Rojters izvestio da je Evropska komisija poručila Mađarskoj da izvrši reformu svojih zakona o javnim nabavkama kako bi suzbila sistemske prevare pre nego što joj budu stavljene na raspolaganje milijarde evra iz RRF fonda bloka od 750 milijardi evra.

Prošlog meseca Ministarstvo finansija saopštilo je da su trojica zaposlenih koji su radili na apliciranju za fondove uhapšena tokom racija i suspendovana sa posla do okončanja istrage.

Izvor: Rojters

XS
SM
MD
LG