Dostupni linkovi

Inflacija u Mađarskoj na rekordnom nivou u poslednje dve decenije


Ulice Budimpešte u vreme pandemije, april 2021.

Inflacija u Mađarskoj je u sredu dostigla 10,7 odsto, što je prva dvostruka cifra u poslednjih 20 godina, uprkos nizu ograničenja cena koje je odredio premijer Viktor Orban.

Godišnja inflacija u maju, sa 9,5 odsto u aprilu, bila je najbrži rast od 2001. godine, pri čemu je većina artikala u potrošačkoj korpi, kao što su hrana i roba široke potrošnje, porasla za preko 10 odsto na godišnjem nivou.

Mađarska centralna banka (MNB) je od prošle godine podigla osnovnu kamatnu stopu za skoro pet procentnih poena, na 5,4 odsto kako bi se izborila protiv inflacije i stabilizovala forintu.

Orbanova vlada je takođe odredila cene benzina i dizela na 480 forinti (1,32 dolara) po litru od novembra. Cene nekoliko osnovnih životnih namirnica, uključujući brašno, šećer i jestivo ulje, takođe su ograničene ranije ove godine.

Od februara energetska kriza i ruska invazija na Ukrajinu podstakli su brzo povećanje cena na tržištima hrane širom Evrope.

Prošlog meseca Orban je okrivio „politiku sankcija u Briselu” za podsticanje inflacije pre nego što je, između ostalog, uveo vanredne poreze na bankarski, energetski i avio-sektor.

Ponovo izabran za četvrti uzastopni mandat u aprilu, Orban, na vlasti od 2010. godine, takođe je pod pritiskom da popuni budžetske rupe preostale nakon što je pre glasanja podelio raskošne finansijske podsticaje grupama kao što su mlade porodice i penzioneri, podseća agencija Frans pres.

XS
SM
MD
LG