Dostupni linkovi

U Mađarskoj protest uoči glasanja o zakonu protiv LGBT


Protest u Budimpešti
Protest u Budimpešti

Hiljade ljudi, među kojima aktivisti za ljudska prava i prava zajednice LGBT, protestovale su u ponedeljak uveče u Budimpešti uoči glasanja o predlogu zakona kojim se među mlađima od 18 godina zabranjuje prikazivanje ili promovisanje homoseksualnosti i promene pola, prenosi Beta.

Demonstranti su ispred Parlamenta uzvikivali "Ovde smo!" i pozvali poslanike da odustanu od predloga zakona o kojem će sutra glasati, za koji njegovi protivnici smatraju da je protiv dece, protiv porodice i neljudski - rekao je David Vig, direktor mađarske podružnice organizacije "Amnesti internešnel".

Fides, konzervativna vladajuća stranka premijera Viktora Orbana, predstavila je prošle nedelje predlog zakona i planira da se o tome poslanici izjasne već u utorak.

U predlogu zakona su mere protiv pedofilije, ali i zabrana prenošenja informacija o osobama zajednice LGBT kao i o homoseksualnim vezama.

Fides je opisao predlog zakona kao napor da se deca zaštite od pedofilije.

Ali Lidija Gal, iz organizacije "Hjuman rajts voč", rekla je da je predloženi zakon "ciničan, degutantan, namerni pokušaj Orbanove vlade da zgazi prava LGBT osoba i učini ih nevidljivim u mađarskom društvu".

Dunja Mijatović, poverenica Saveta Evrope za ljudska prava, zatražila je od mađarskih poslanika da odbiju zakon: "Pozivam vas da budite na oprezu protiv takvih inicijativa da se proguraju mere koje ograničavaju ljudska prava ili stigmatizuju... nekih članove društva", rekla je ona.

Predlog zakona zabranjuje u javnosti, uključujući škole i medije, prikazivanje ili raspravu o različitom rodnom identitetu i seksualnoj orijentaciji.


Neke grupe za zaštitu ljudskih prava su najavljeni predkog zakona uporedile s ruskim dikriminatornim zakonom iz 2013. godine kojim je zabranjeno takozvano "propagiranje homoseksualnosti".

Mijatović je rekla da bi takav zakon pojačao predrasude prema homoseksualcima, biseksualcima i transrodnim osobama. Dodala je da međunarodne grupe za ljudska prava smatraju da mladi imaju pravo na sveobuhvatno seksualno obrazovanje, što nije moguće ako postoji zabrana bilo kakve rasprave o LGBT pitanjima.

"Predloženi zakon u suprotnosti je s međunarodnim i evropskim standardima ljudskih prava. Obmanjujuće je i lažno tvrditi da se time štite deca", rekla je ona.

Očekuje se da će zakon biti izglasan, s obzirom na to da Fides ima većinu, a opozicija je podeljena. Desničarska stranka Jobik objavila je u ponedeljak da planira da glasa za zakon o borbi protiv pedofilije, uprkos tome što taj propis, kako je rekla, ima neke nedostatke, ali stranka se slaže da u školama ne bi trebalo da bude dozvoljena "promocija" promene pola i "svih vrsta seksualen orijentacije".

Demokratska koalicija - grupacija levog centra, rekla je da će bojkotovati ne samo glasanje o zakonu o borbi protiv pedofilije, već i celu sednicu Parlamenta u utorak, u znak protesta protiv Fidesovog "raspirivanja mržnje" i "diskriminatorne politike".

XS
SM
MD
LG