Dostupni linkovi

Ujedinjena mađarska opozicija izaziva Orbana


Podrška mađarske opozicije, 10. oktobar Budimpešta
Podrška mađarske opozicije, 10. oktobar Budimpešta

Nakon pobjede u drugom krugu preliminarnih izbora, konzervativni gradonačelnik iz mađarskog gradića i politički autsajder bez stranačke pripadnosti, vodit će opoziciju koja se ujedinila u nastojanju da s vlasti skloni premijera Viktora Orbana i demontira njegovu "neliberalnu državu", pišu svjetski mediji.

Čitamo vam: Ujedinjena mađarska opozicija izaziva Orbana
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:07:25 0:00
Direktan link

Politički autsajder

Politički autsajder Peter Marki-Zaj (Zay) predvodit će ujedinjeni opozicioni blok na parlamentarnim izborima u Mađarskoj 2022. u nastojanju da svrgne Viktora Orbana nakon više od deset godina na vlasti, ističe BBC.

Marki-Zaj, koji nije član nijedne stranke, pobijedio je u drugom krugu preliminarnih izbora 17. oktobra ljevičarku Klaru Dobrev, koja se potom obavezala da će ga podržati na čelu saveza šest opozicionih stranaka.

Prema anketama, dodaje BBC, 49-godišnji Marki-Zaj ima najveće šanse da svrgne desničarskog premijera čija je stranka Fides (Fidesz) na vlasti od 2010. i koja već godinama ima koristi od fragmentirane opozicije.

Fides je u saopštenju nakon izbora u nedjelju naveo da je njihov suparnik potpisao pakt s političkom ljevicom kako bi im pomogao da se vrate na vlast i povećaju poreze.

Novi lider opozicije koji je, kako ističe BBC, živio i u SAD i u Kanadi, proslavio se 2018. pobijedivši na izborima za gradonačelnika u gradu Hodmezovašarhelj na jugu zemlje, koji se smatrao uporištem Fidesa.

Potreba za ujedinjenom opozicijom

Raznovrsna grupa od šest opozicionih stranaka okupila se u nastojanju da porazi Orbana, organizujući preliminarne izbore za odabir zajedničkih kandidata kako u pojedinim izbornim okruzima, tako i za mjesto premijera, napisao je Politiko (Politico).

Do saveza je došlo zbog zabrinutosti da je sadašnji mađarski izborni sistem - koji je osmislio vladajući Fides – otežao opoziciji mogućnost da svrgne moćnog premijera zemlje ako se na izborima kandiduju odvojeno.

U drugom krugu preliminarnih izbora niz liberalnih, ljevičarskih i centrističkih političara -uključujući gradonačelnika Budimpešte Gergeja Karačonja (Gergely Karácsony) – stalo je iza Marki-Zaja, tvrdeći da on ima najveće šanse da pobijedi Orbana.

Obraćajući se pristalicama u Budimpešti, Marki-Zaj je obećao da će raditi na promjeni mađarske političke kulture i pozvao je zemlju da se ujedini.

Ugodan izbor

Prvi put otkako je došao na vlast, Orban će se sljedeće godine suočiti s ujedinjenim frontom opozicionih stranaka koji uključuje i socijaliste, liberale i stranku Jobik (Jobbik), nekada krajnju desnicu a sada desni centar, ističe Rojters (Reuters).

Marki-Zaj je bio ugodan izbor i za lijeve i za konzervativne glasače, a njegov imidž porodičnog čovjeka i oca sedmero djece kao i hrišćanska vjera vjerovatno će se svidjeti mnoštvu neodlučnih birača, ukazuje Rojters dodajući da je novi lider opozicije doktorirao ekonomiju, marketing i inženjering.

Tokom kampanje obećao je da će premostiti podjele u društvu i suzbiti korupciju, rekavši da su se on i Dobreva dogovorili da je održavanje ujedinjene opozicije od vitalnog značaja.

Jedinstvena opozicija će, kako su najavili, nastojati da demontira ono što opisuju kao Orbanovu "neliberalnu državu", uključujući njene ideološke temelje, ustav Mađarske i niz novih zakona za koje kritičari kažu da su pomogli Orbanu da učvrsti svoju moć.

Dok Orban bilježi niz sporova s Evropskom unijom (EU), i Marki-Zaj i Dobrev nastoje poboljšati odnose s Briselom i zalažu se da Mađarska u dogledno vrijeme uvede euro, napisao je Rojters.

‘Vjerni građani EU’

Marki-Zaj je u razgovoru za Fajnenšl tajms (The Financial Times) rekao da je njegova kandidatura snažna poruka Evropskoj uniji i da će se njegova kampanja i dalje fokusirati na prozapadni stav suprotan politici "istočnog otvaranja" koju vodi Orban, koji se približio Rusiji i Kini, dok je s Briselom imao česte sukobe.

"Zadržavajući interese naše zemlje ispred i u centru, želimo biti vjerni građani EU", rekao je.

Više od 600.000 Mađara učestvovalo je u oba kruga preliminarnih izbora, što je u zemlji od 10 miliona stanovnika nivo angažmana za koji je Marki-Zaj kazao da mu daje veliki legitimitet. Naglasio je da će mu rezultat i učešće kao građanskom kandidatu, omogućiti efikasan rad sa svih šest opozicioninh stranaka.

“Vrlo sam optimističan da će stranke sarađivati sa građanskim snagama izvan formalne politike", rekao je na završnom skupu svoje kampanje u centru Budimpešte.

Orban je, dodaje Fajnenšl tajms, za vrijeme svog mandata stabilizovao mađarsku privredu, ali je i izgradio samozvani 'neliberalni' režim koji Fridom haus (Freedom House), organizacija za političku slobodu i ljudska prava, više ne smatra potpunom demokratijom.

Teška bitka

Dok ankete javnog mnijenja uoči izbora koji će se vjerovatno održati u aprilu pokazuju izjednačene snage ujedinjene opozicije i vladajuće stranke Fides, Marki-Zaj će se suočiti s teškom bitkom, ukazuje Blumberg (Bloomberg).

Tokom 11 godina neprekidne vladavine, Orban je izmijenio ustav, promijenio izborne okruge i proširio svoj uticaj na medije i sudove. Zalagao se za svoju imigrantsku, neliberalnu agendu kao odbranu hrišćanskih i konzervativnih vrijednosti.

Njegov uspjeh nadahnuo je, naglašava Blumberg, populističke lidere u Evropi, da kopiraju njegove političke programe, zbog čega EU uslijed sumnji u kršenje vladavine prava zadržava milijarde eura pomoći Mađarskoj.

U svom predstavljanju biračima, Marki-Zaj je rekao da su mu upravo njegova konzervativna načela s izraženim nastojanjima da se iskorijeni korupcija i uspostave demokratske kontrole i ravnoteže, značajni aduti zbog kojih bi mogao biti izabran čak i u ruralnim područjima koja su inače najznačajnije Orbanove izborne jedinice.

Blumberg podsjeća da je nakon pobjede 2018. na izborima za gradonačelnika u jugoistočnom poljoprivrednom gradu Hodmezovašarhelju, uporištu Fidesa u prethodnih 20 godina, Marki-Zaj u tadašnjem intervjuu kazao da je ključna stvar za njegovu pobjedu bila strategija ujedinjenja opozicije.

Strategija na testu

Iako za pobjedu protiv Orbana slijedi teška bitka, analitičari smatraju da opozicija po prvi put ima “razumne izglede” protiv populističkog lidera optuženog da je unazadio demokratiju zemlje tokom više od jedne decenije na vlasti, napisao je Vašington post (The Washington Post).

"Postoji veća mogućnost da izgubi nego na bilo kojim izborima prije", rekao je Gabor Gjori (Gyori), viši analitičar u budimpeštanskom tink tenku Polisi solušns (Policy Solutions).

On kaže da je Marki-Zaj već dokazao da može pobijediti protiv Fidesa, odnosno da je 2018. "pokazao da se Fides može pobijediti u ruralnom okrugu i da je za to opozicija neophodna". "Nije dovoljno osvojiti urbana područja", rekao je Gjori.

Strategiju udruživanja snaga opozicija je koristila na lokalnim izborima 2019. godine i osvojila većinu okruga u Budimpešti i drugim gradovima. Robert Laslo (Laszlo), analitičar iz tink-tenka Politikal kapital (Political Capital) kaže da su izmjene izbornog zakona koje je napravio Fides podstakle potrebu opozicije za većom predizbornom koordinacijom.

U aprilu će se, dodaje vašingtonski list, taktika prvi put testirati na nacionalnim parlamentarnim izborima i sadašnji pakt opozicije znači da će imati zajedničkog kandidata u svih 106 direktno izabranih mjesta u Mađarskoj.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG