Dostupni linkovi

EU osporava potez Mađarske da protera pritvorene krijumčare


Mađarski policajac čuva granicu Srbije sa Mađarskom u blizini improvizovanog kampa za migrante u Horgošu u Srbiji, februar 2017.
Mađarski policajac čuva granicu Srbije sa Mađarskom u blizini improvizovanog kampa za migrante u Horgošu u Srbiji, februar 2017.

Evropska komisija pokrenula je 14. jula pravni postupak protiv Mađarske osporavajući odluku o proterivanju 700 pritvorenih trgovaca migrantima.

U aprilu je vlada premijera Viktora Orbana odlučila da oslobodi 700 zatvorenih krijumčara dajući im tri dana da napuste zemlju.

Mađarska je saopštila da se u njenim zatvorima nalazi 2.600 ljudi iz 73 zemlje, 13 odsto od ukupnog broja zatvorenika, što je visoka cena za njene poreske obveznike.

Izvršna vlast EU, sa druge strane, saopštava da nisu uspostavljeni sistemi za praćenje da li pritvoreni trgovci ljudima izdržavaju ostatak kazne u svojim domovinama.

Austrija je pooštrila kontrolu na svojoj granici kako bi sprečila prelazak osuđenika.

“(Evropska) Komisija smatra da takve skraćene kazne koje se primenjuju na osobe osuđene za krijumčarenje nisu ni efikasne ni odvraćajuće i ne cene okolnosti predmetnih slučajeva“, navodi se u saopštenju.

Mađarska sada ima dva meseca da se izjasni, a Komisija bi mogla da pokrene postupak protiv Budimpešte.

Mađarski ministar inostranih poslova Peter Sijarto osudio je taj potez navodeći da trgovci ljudima mogu da posluju samo zahvaljujući, kako je rekao, zakonima EU koji podstiču migraciju.

Izvor: AFP
XS
SM
MD
LG