Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Budućnost multietničke BiH neizvjesna


James Lyon

EU i SAD moraju zaustaviti povratak Bosne u prošlost, jačanjem pozicije evropskog izaslanika i EUFOR-a, te postavljenjem američkog izaslanika za Balkan, ocjenjuje u autorskom tekstu za international Herald Tribune James Lyon iz Međunarodne krizne grupe.

Priredila Jasna Vukićević

Dokument "Godišnja procjena prijetnji", koji su uradili CIA i Savjet nacionalne obavještajne službe, ocjenjuje "da je budućnost Bosne kao multietničke države neizvjesna", te da su izjave političara pojačale međuetničke tenzije do vjerovatno najvšeg stepena tokom poslednjih godina, ocjenjuje James Lyon u autorskom tekstu za international Herlad Tribune.

Lyon smatra da bi novi rat u Bosni mogao imati pogubne posljedice i za ostale države regiona, te da bi izazvao rascjep unutar NATO-a i anulirao privid zajedničke međunarodne politike EU.
"To bi moglo uzorkovati i da Balkanske zemlje okrenu leđa evropskim integracijama, i potraže tješnje veze sa Rusijom", piše Lyon, koji podsjeća da bosanski političari sada ponovo govore o krojenju etničkih mapa i mogućoj secesiji, dok zapadne diplomate i obavještajci šapuću o tome da se navodno veterani i lovačka društva naoružavaju mašinkama, automatskim oružjem i granatama.

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik primjenjuje crnogorski "postepeni put" ka nezavisnosti, tako što blokira državne institucije i prebacuje njihove kompetencije na nivo entiteta. Sve to uz pozive na mogući referendum, za koji većina Bosanaca smatra da bi izglasao nezavisnost srpskom entitetu.

Ali, Republika Srpska nije Crna Gora, a raspad Bosne bio bi nasilan i vjerovatno bi rezultirao razaranjem Republike Srpske, procjenjuje Lyon.

On prenosi tvrdnje bosanskih lidera koji kažu da ih Srbi ovog puta ne bi iznenadili kao 1992., i prisjećaju se da je njihova vojska bila udaljena 11 km od Banja Luke kada su ih zaustavile američke snage.
Kao odgovor na rastuće prijetnje, SAD su povukle svog generala iz NATO sjedišta u Sarajevu, a EU je smanjila svoje mirovne snage na oko 2.100 vojnika, i najavila nova povlačenja u ljudstvu i helikopterima.
James Lyon procjenjuje da međunarodna zajednica žuri da zatvori svoju misiju u Bosni, ostavljajući samo specijalnog predstavnika EU sa malim ovlašćenjima i nesigurnim mandatom. Jer, mnoge evropske članice i SAD smatraju da će slabljenje evropskog predstavnika ojačati i motivisati bosanske političare da promijene svoje ponašanje.
Brisel se nada da će mamac evropskog članstva ponukati nacionalne političare da zakopaju etničke teme i sprovedu reforme, no griješe, jer ne primjećuju da će time odstraniti poslednju međunarodnu prepreku obnovljenom konfliktu, analizira Lyon.
Brisel takođe ne uspijeva da shvati ključni razlog bosanskog povratka u prošlost: neuspjeh EU da kreira zajedničku međunarodnu politiku.
Strategija EU nije uspjela, jer lokalni političari konzistentno biraju etno-nacionalističke ciljeve umjesto evropskih, a Dodik je otvoreno rekao da bi, u slučaju izbora između EU i Republike Srpske, izabrao Republiku Srpsku, podsjeća Lyon.
Da stvar bude gora, kaže on, evropski ambasadori u Bosni redovno protivuriječe specijalnom evropskom izaslaniku i guraju ciljeve sopstvene spoljne politike, što dovodi u pitanje posvećenost EU procesu stabilizacije i cjelovite Bosne.
Ipak, povratak Bosne u prošlost može se zaustaviti ponovnim angažovanjem Vašingtona i postavljanjem njegovog specijalnog predsjedničkog izaslanika za Balkan, koji bi pomogao zapadnim saveznicima da fokusiraju političke napore i ispostave konzistentne poruke. Takođe je potrebno ojačati poziciju specijalnog izaslanika EU i EUFOR-a. Više od svega, potrebna je dugoročna posvećenost izgradnji države Bosne i Hercegovine. Previše je investirano i previše toga je na kocki da bi se nastavilo sa sadašnjom politkom, ocjenjuje James Lyon iz Međunarodne krizne grupe, član Savjeta za političku demokratizaciju.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG