Dostupni linkovi

Lux stanovi Darka Šarića: Mala renta ali veliki strah


Deo Šarićeve imovine sa jedne od aukcija
Deo Šarićeve imovine sa jedne od aukcija
Na tržištu nekretnina Srbiji, koje u poslednje vreme stagnira usled sve većeg siromaštva, pojavila se nova ponuda za sve buduće podstanare. Povoljna, ali sasvim drugačija od mnogih dosadašnjih – izdaju se zaplenjeni stanovi Darka Šarića, narko bosa u bekstvu.

Hiljade kvadratnih metara sa dobrim pogledom, parketom od mahagonija i drugim luksuzom o kom građani sa prosečnom zaradom mogu samo da sanjaju, spletom okolnosti po pristupačnim cenama uskoro će biti dostupni svima koji u sadašnjoj krizi mogu da izdvoje nekoliko stotina evra.

Država je objavila da u zakup daje desetine stanova i lokala u Beogradu, Pančevu i Novom Sadu koji su zaplenjeni od kriminalaca, između ostalog i one koje su posedovali odbegli švercer droge Darko Šarić i njegovih saradnici.

Zlatko Nikolić, iz beogradskog Instituta za kriminološka i sociološka istraživanja, kaže za RSE da se, osim punjenja budžeta, ovim postupkom šalje i jasna poruka:

“Kriminalcima se daje na znanje da im se poslovi sa one strane zakona ne isplate. Da će im biti oduzeto sve što su tako stekli. Što bi mladi rekli, “džaba ste krečili”. Dok je poruka ostalim građanima da se ni slučajno ne upuštaju u kriminal. Kako u životu izgleda poslovica “dabogda imao pa nemao” mogu da vide na primeru najvećih kriminalaca.”

Novi stanodavac na tržištu, Ministarstvo pravde, u Beogradu na iznajmljivanje nudi nekadašnje stanove kriminalaca od 50 kvadrata za 180 evra mesečno, pa do 300 evra za one preko osamdeset kvadratnih metara.

Tako studenti i radnici, i svi ostali zainteresovani, povoljno mogu da biraju kuće i stanove u najlepšim krajevima Beograda, na Zvezdari, Vračaru, Starom gradu i Savskom vencu. Naravno, u ponudi su i najluksuzniji stambeni objekti koje su specijalno za sebe, dok nisu bili na udaru zakona, opremali šefovi podzemlja ali se za njihovo rentiranje ugovara posebna cena.

Beograđani za RSE govore da li bi iznajmili stanove Darka Šarića i drugih poznatih kriminalaca:
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:41 0:00
Direktan link

Država je i u proteklim godinama izdavala neke od zaplenjenih stanova i lokala koje su imali kriminalci, od čega je mesečno prihodovala oko 15.000 evra, a najčešći problemi su bili strah ljudi da se usele i ogromni troškovi održavanja.

Za čuvene vile Darka Šarića na Tatarskom brdu u okolini Novog Sada, za koje se iz navedenih razloga novi stanari nisu interesovali, samo za komunalije i popravke mesečno je trebalo najmanje 1.000 evra. Naknadno su te kuće od 900 i 400 kvadrata, jedna sa bazenom, na korišćenje dodeljene državnim socijalnim ustanovama.

Kriminolog Zlatko Nikolić zaključuje da je razumljivo da se građani boje da iznajme objekte koji su pripadali opasnim ljudima iz kriminalnih krugova:

“Ali, osim straha od moguće osvete obične ljude odbija još jedna stvar. Moral i mučan osećaj da su te nekretnine stečene prevarom, krađom, otimanjem i švercom droge. Neki razmišljaju i o tome da bi sa porodicom i decom trebalo da žive u stanu koji je zarađen na nečijoj nesreći. Za najveći deo ljudi, što je i normalno, useliti se u takvu kuću nije prihvatljiva opcija.”

Iako i pored povoljne ponude građani izbegavaju da se usele u stanove Darka Šarića, druga priča je kada je u pitanju nejgova pokretna imovina. Svojevremeno je vladala prava pomama za stvarima zaplenjenim u njegovim stanovima i kućama. Tada su na aukciji u Beogradu ozbiljni kupci, ali i mnogi radoznalci, pohrlili da se dokopaju stvari koje su pripadale najtraženijem narko bosu. Kao alva išli su plazma televizori i nameštaj:
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:37 0:00
Direktan link

Na najnovijem spisku zaplenjene imovine ponuđene u zakup nalaze se i stanovi, kuće i lokali nekadašnjeg direktora “Elektrodistibucije Beograd” Branislava Uskovića i bivšeg prvog čoveka “Puteva Srbije” Branka Jocića, dok je jedno od zvučnijih imena vlasnika nekretnina iz sveta podzemlja na toj listi i Milan Nikolić Sarma, optužen za krijumčarenje droge.
XS
SM
MD
LG