Dostupni linkovi

Lustracija u Makedoniji mogla bi se pretvoriti u politički obračun


Jedna od sednica makedonskog parlamenta
Jedna od sednica makedonskog parlamenta
Piše: Ljupčo Nakev

U petak bi trebalo da budu objavljena imena jedanaestoro doušnika na sajtu makedonske Komisije za verifikaciju činjenica. Na internetu će biti objavljene odluke koje se tiču saradnje "špijuna" sa tajnim službama i dokumenata prema kojima je Komisija odlučila proglasiti nekoga za doušnika tajnih službi u prošlom sistemu.

Donošenjem novog zakona o lustraciji, koji ovoga puta uključuje takozvane oligarhe, počeli su i stari problemi. Deo članova komisije još uvek smatra predsednika Tome Adžhieva nelegitimnim, veruju da je zakon neustavan i zahtevaju od komisije da zaustavi rad dok se Ustavni sud ne izjasni o novim odredbama.

"Ovaj zakon ne garantuje princip prezumpcije nevinosti, jer smo ovim objavljivanjem imena pogazili i princip prezumpcije nevinosti, jer odluka komisije nije konačna i nema sudsko razrešenje. Zbog toga treba pričekati odluku Ustavnog suda kako se ne bi desilo da optužimo nekoga, a da se nakon toga optužba pokaže neosnovanom," kaže Čedomir Damjanovski, član Komisije za lustraciju.

Predsednik Komisije Adžhiev smatra da članovi koji su protiv novog zakona i novih načina rada zapravo ne žele da sprovedu proces lustracije.

"Došli su u komisiju samo da bi ometali proces lustracije i ništa više, to je njihova agenda", ocenjuje Adžhiev.

Pojedini stručnjaci veruju da proces lustracije koji sprovodi na ovaj način zapravo predstavlja etiketiranje, javni progon neistomišljenika, politički obračun i besplatnu predstavu za narod.

Penzionisani poslanik Stojan Andov, koji je bio inicijator prvog zakona o lustraciji, kaže da je zakon prevazišao osnovni cilj, a to je sprečavanje saradnika tajnih službi koji su kršili ljudska prava i slobode da se ponovo vrate na funkciju.

"Ovo sada je nešto drugo, to se može pretvoriti u opštu hajku. Kompromitovana je ideja lustracije, to će biti politički obračun, a ne lustracija", rekao je Andov.

Novi zakon o lustraciji obuhvata biznismene koji su stekli više od pet procenata od svih državnih preduzeća u toku privatizacije koja se odvijala u tranzicionom periodu. Tri dana nakon što Komisija proglasi neke od njih za saradnika tajne službe, njihova će imena biti objavljena na internetu.
XS
SM
MD
LG