Dostupni linkovi

Luksuzni automobili za Vladu Hrvatske, građani ogorčeni


Audi A6
Audi A6
Hrvatski građani ogorčeni su zbog toga što Vlada među gotovo 1.600 novih vozila nabavlja i 20 Audija A6 za premijera i ministre. I dok ministar prosvjete Željko Jovanović naknadno kaže kako je neprimjereno da se ministri voze u tako skupim autima, premijer Zoran Milanović kaže da je ugovor potpisan, i da nema odustajanja, jer je Hrvatska - ozbiljna država.

Ulovljeni sa prstima u pekmezu, odnosno u nabavi automobila za njih vrijednih po 80.000 eura, hrvatski ministri i premijer reagirali su arogancijom i ignorancijom. Ministar znanosti, prosvjete i sporta Željko Jovanović je na novinarsko pitanje o nabavi skupih auta odgovorio protupitanjem – je li to novinar želi da se on – ministar – vozi kočijom, a premijer Zoran Milanović kazao je da ga voze u onom što mu daju.

Zaboravio je samo objasniti - tko potpisuje te višemilijunske kupovine. A kada se shvatilo da su građani bijesni i ogorčeni, uslijedila je Jovanovićeva isprika i Milanovićevo objašnjenje. Ministar Jovanović kazao je kako je neprimjereno da se ministri voze u tako skupim autima, a i da je njegova izjava o kočijama također bila - neprimjerena.

„Pa se ispričavam svim građanima koje je moja izjava o kočiji na bilo koji način iziritirala.“

Zoran Milanović
Zoran Milanović
Naime, država će putem leasinga nabaviti 1.581 vozilo za policiju, sudstvo, socijalnu skrb, ali kupuje se i 20 Audija A6 3,0 TDI quattro S-tronic za premijera i ministre, i zbog toga je narodu skočio tlak na Jovanovićevu izjavu o vožnji u kočiji.

Međutim, njegov šef Zoran Milanović najavljuje da će se njegovi ministri voziti u jeftinijim autima, ali – što je kupljeno, kupljeno je, i sada nema natrag, pa će ove audije dati za protokol.

„Mi smo pravna država i moramo poštivati ono što je potpisano. Ja cijenim ono što je danas rekao ministar Jovanović i razumijem to.“

Kako će se nabaviti jeftiniji auti za ministre, to Milanović nije pojasnio.

PR ekspertica, bivša Račanova glasnogovornica i najnovija žrtva Milanovićevih čistki u Socijaldemokratskoj partiji Hrvatske (SDP) Aleksandra Kolarić u izjavi za RSE pozdravlja ovo Jovanovićevo posipanje pepelom, međutim: „Građani jasno očekuju da preostalih osam SDP-ovih ministara i jedan ministar Istarskog demokratskog sabora, kao i premijer, za koje je bilo nabavljeno preostalih 19 Audija A6 postupe na isti način: ispričaju se građanima i vrate automobile. To je minimum onoga što spada u prostor političke korektnosti i političke pristojnosti u ovako teškim vremenima.“

Međutim, šteta je već učinjena. Upravo su prosvjetari u prosincu ostali bez naknada za prijevoz na posao i s posla, što je u siječnju sa zakašnjenjem nadoknađeno, a učitelji i profesori su se u međuvremenu kojekako snalazili. U tom kontekstu treba razumjeti ogorčenje predsjednice Sindikata hrvatskih učitelja Sanje Šprem.

Kao čelnica Sindikata hrvatskih učitelja i predstavnica zaposlenika u osnovnom školstvu pozivam ministra Jovanovića da svi podjednako snose teret i neka krene dijeliti sudbinu zaposlenika u našem osnovnoškolskom sustavu – neka se vozi javnim prijevozom.“

Sve više je onih koji upozoravaju da ova Milanovićeva vlada ima malo ili nimalo veze sa socijaldemokracijom i njenim vrijednostima solidarnosti i javnog standarda, niti sa vrlo općenitim stavom da bi svi prema svojim mogućnostima trebali snositi teret krize.

„A što je ova Vlada napravila u tom pravcu? Kojim bogatima je ona povećala porez? Je li oporezovala banke? Mirno gleda kako neki ostvaruju bonuse od 17 milijuna kuna (2,25 milijuna eura) bonusa godišnje, pa su sada – kad je kriza – smanjili na šesnaest (2,15 milijuna eura)! Što je ta Vlada napravila da oporezuje bogate u ovoj zemlji, a da ne dira produktivni dio stanovništva? Ništa nije napravila!“, zaključuje predsjednik Matice hrvatskih sindikata javnih službi Vilim Ribić.
XS
SM
MD
LG