Dostupni linkovi

Lukšić: Nema razloga za pokretanje pitanja povjerenja Vladi


Igor Lukšić u Skupštini Crne Gore, 10. maj 2011.
Igor Lukšić u Skupštini Crne Gore, 10. maj 2011.
Crnogorski premijer Igor Lukšić odbacio je mogućnost pokretanja pitanja povjerenja Vladi Crne Gore i ustvrdio da Vlada ima kapacitet da obavlja posao i izvršava obaveze.

Na premijerskom satu u skupštini Crne Gore u toku kojeg premijer odgovara na poslanička pitanja, opozicione stranke su postavile pitanje održivosti sadašnjeg sastava Vlade nakon što su ministri iz manje članice koalicije bojkotovali rad Vlade.

Opozicione stranke smatraju da postoji kriza Vlade koja je pokazana prilikom nedavnog bojkota Vladinih sjednica od strane ministara iz Socijaldemokratske partije, te je stoga poslanik Nove srpske demokratije Goran Danilović tokom premijerskog sata u crnogorskom parlamentu upitao Lukšića da li smatra da treba da vrati mandat ili zatraži da parlament glasa o povjerenju Vladi.

"Da li mislite zaista da možete u punom kapacitetu vršiti svoju ustavnu funkciju u trenutku kada ste podlegli ucjeni? Zar mislite da je pametno da u vašoj Vladi vaše ministre kontroliše neko drugi?"
, pitao je Danilović.
Lukšić: Ova je Vlada sa jakim mandatom za rješavanje ekonomskih, socijalnih i strukturnih pitanja.

Lukšić je odgovorio da o kapacitetima Vlade govori činjenica da je Vlada ostvarila skoro stoprocentnu ispunjenost prioritetnih obaveza u prvih sto dana nove Vlade.

Lukšić je rekao da su prioriteti obaveze iz evropske agende i ponovio ranije ocjene o Vladinom angažmanu na poslovima iz zahtjeva Evropske komisije za početak pristupnih pregovora, a da je na parlamentu da otvori pitanje povjerenja Vladi.

"Ukoliko postoji bilo kakva sumnja da nemam mogućnosti da se odredim prema onome što su njene obaveze, ovaj parlament je nadležan da pokrene pitanje povjerenja. U ovom trenutku, ja smatram da za tim nema apsolutno potrebe i razloga za to. Ova je Vlada sa jakim mandatom za rješavanje ekonomskih, socijalnih i strukturnih pitanja", ocijenio je premijer.

O pomoći privatnim kompanijama i državljanstvu


Država je u prethodnom periodu pomagala jednom broju privatnih preduzeća koja su imala finansijskih problema.

Skupština Crne Gore tokom premijerskog sata, 10. maj 2011.
Nebojša Medojević
iz Pokreta za promjene je konstatovao da je državna pomoć išla kompanijama koje imaju bliske političke veze sa prethodnim premijerom, pa je pitao premijera Lukšića da li će se takva situacija ponoviti.

"Vidjećemo da li ćete vi na poziciji premijera promijeniti odnos prema ovoj neprihvatljivoj praksi da država i poreski obveznici preuzimaju na sebe rizik funkcionisanja privatnih kompanija. Da li je pošteno da vlasnik Željezare uzme od Komercijalne banke kredit 26 miliona eura, da država garantuje za taj kredit, da taj novac potom nestane a država u stečajnom postupku preuzme te dugove",
rekao je Medojević.

Lukšić je ocjenio da je dosadašnja državna pomoć privredi bila transparentna i potrebna za ekonomski ambijent koji je uzdrman finansijskom krizom

"Ako me pitate da li bih kao ekonomista više volio da država nije morala da umiješa svoje prste, sigurno bih potvrdno odgovorio. Ali kao bivši ministar finansija a sada kao predsjednik Vlade kada rezimiram situaciju u kojoj se ekonomija oporavlja, sa procjenom rasta od 1,1 odsto na kraju 2010. godine i kada je očuvana likvidnost u bankarskom sistemu, kada se zaključuju problemi u teško pogođenim sektorima ekonomije, kada znam da je jedan veliki broj građana sačuvao svoje radno mjesto sa punom odgovornošću tvrdim da su sve mjere bile na mjestu i što je najbitnije pravovremene, podjednake za našu ekonomiju i građane"
, odgovorio je on.

SNP je zabrinuta zbog velikog broja crnogorskih građana koji ne mogu da dođu do crnogorskog državljanstva. Prema riječima Snežane Jonice preko 32 hiljade građana Crne Gore nema crnogorsko državljanstvo.

"Kada će ovi građani koji čekaju na crnogorsko državljanstvo imati snažan osjećaj da da se vladavina prava vratila u državu zato što ste se do sada načinom kako je rješavano to pitanje igrali ljudskim sudbinama", upitala je Jonica.

Premijer Lukšić je potvrdio da postoji problem u izdavanju crnogorskog državljanstva građanima koji godinama unazad žive u Crnoj Gori.

"Činjenica da značajan broj garancija podnosioci zahtjeva za prijem u crnogorsko državljanstvo još nijesu uspjeli da realizuju prije svega je uslovljena sporošću rješavanja pitanja otpusta iz državljanstva države čije državljanstvo posjeduju",
naveo je crnogorski premijer.
XS
SM
MD
LG